ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέτωπη επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την σύμβαση ΟΛΠ - COSCO

Ολομέτωπη επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την σύμβαση ΟΛΠ - COSCO

Σε υψηλούς τόνους και με εκατέρωθεν κατηγορίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στον απόηχο της επιστολής της κινεζικής αντισυμβαλλόμενης εταιρείας Cosco στην σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ - με την οποία ζήτησε «αλλαγές στον κυρωτικό νόμο».

Ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης με αιχμή την επιστολή της Cosco και ανέφερε ότι ξεπέρασε κάθε βαθμό αναξιοπιστίας, «η οποία αντί να κυρώσει την συμφωνία, την ακύρωσε ουσιαστικά πολιτικά».

Μετά την δίωρη διακοπή της συνεδρίασης, ώστε να καταθέσει νομοτεχνικές αλλαγές ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, και την τοποθέτηση του τελευταίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για «αναξιοπιστία της κυβέρνησης» και για υπαναχώρηση των συμφωνηθέντων με την COSCO, που πλήττουν το κύρος της ίδιας της χώρας. Επίσης, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι στο άρθρο με το οποίο ρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις, θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, κατηγορώντας τα κόμματα που «έκαναν τέτοιο θόρυβο» και μίλησαν για «αλλαγή της συμφωνίας», ότι εκείνα δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα, ενώ «η επιστολή αυτή δεν είχε καμία βάση, αφού τα πάντα περιήχοντο σε παράρτημα της σύμβασης».

«Σε μία περίοδο που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας για τις επενδύσεις, και παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, μιλάνε για αναξιοπιστία του Δημοσίου» είπε. Καταφέρθηκε δε, ειδικώς εναντίον της ΝΔ, για να πει πως το μόνο που την απασχολεί είναι το πώς θα ξανάρθει στην εξουσία κι όχι αν με την στάση της κάνει κακό στην Ελλάδα.

Με σφοδρότητα «αντεπιτέθηκε» η εισηγήτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία είπε πως έφτασε σε τέτοιο σημείο η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, ώστε να θέσει σε κίνδυνο μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές συμφωνίες. «Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι Κινέζοι. Παραπλανήσατε τους βουλευτές και αλλάξατε τα συμφωνηθέντα με τους αντισυμβαλλόμενους. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές» είπε η κ. Κεφαλογιάννη. Διερωτήθηκε δε «πώς θα κοιτάξουν τους επενδυτές στα μάτια και τι θα τους πουν, αν κατάλαβαν τι πλήγμα επέφεραν στη χώρα, τι εικόνα αναξιοπιστίας δημιούργησαν στον κόσμο και ποιος επενδυτής θα αναλάβει το ρίσκο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Απευθυνόμενη προς τον κ. Δρίτσα, είπε: «Μιλάτε για καλή νομοθέτηση. Εσείς, που φέρνετε νύχτα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες και τα περνάτε ως κατεπείγοντα; Και ρωτάτε εμάς με ποιους είμαστε; Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Την Ελλάδα της αξιοπιστίας που τιμά την υπογραφή της».

«Μην κλαίτε κι εσείς κ. Δρίτσα. Ο κ. Σπίρτζης κλαίει καλύτερα από σας. Βρείτε άλλο ρόλο» είπε προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως «έφτανε μια και μόνο επιστολή της Cosco για να καταρρεύσει το θέατρο της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης».

«Αισθάνομαι δικαιωμένος, γιατί σήμερα αυτό που πριν πολλά χρόνια κόντρα σε όλους ξεκίνησαν ο Κ. Καραμανλής και μετά ο Α. Σαμαράς, γίνεται πράξη με ψήφους της Αριστεράς», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είστε υπερήφανοι για το ξεπούλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας; Ποια σχέση έχει η πολιτική που ασκείτε με αυτά που λέγατε;» έθεσε προς την κυβερνητική πτέρυγα το ερώτημα ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστηρίζοντας πως ενώ η κυβέρνηση μιλά για επιτυχία, στην πράξη πρόκειται για «ξεπούλημα». Για 400 εκ. ευρώ θα πουληθεί το λιμάνι του Πειραιά, είπε προσθέτοντας πως πρόκειται για «πραγματικό σκάνδαλο» για το οποίο υπάρχουν ποινικές ευθύνες. «Η ΧΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό το οποίο θα υπερψηφίσει η ΝΔ, δείχνοντας πως είναι η μοναδική εθνική αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Μιχαλολιάκος.

«Εσείς νομίζετε ότι όταν σας κράζουν, σας θαυμάζουν», είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας πως το χειρότερο που κάνουν οι κυβερνητικοί είναι ότι λένε στον κόσμο ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και «άρα ψηφίζουν ότι τους δίνουν».

«Αν νομίζετε ότι τα συμφώνησαν οι άλλοι κι εσείς απλώς μένετε στην εξουσία, να παραιτηθείτε. Να έρθει η ΝΔ. Εσείς δέχεστε να είστε δεξιοί και κάνετε δεξιά πολιτική», ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι όχι απλώς δεν διαπραγματεύτηκε για την συμφωνία της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά παραχώρησε ακόμη περισσότερα.

«Συνεχίζετε από εκεί που τα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα συνεχίζετε αγριότερα - κι η ενοχή σας φαίνεται από την διαδικασία του κατεπείγοντος, που επιλέξατε» κατηγόρησε την κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Η κυβέρνησή σας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΤΑΥΠΕΔ είπε ότι μέσα από τη σύμβαση δεν μπορούσαν να λυθούν να εργασιακά» συμπλήρωσε η βουλευτής. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών είναι πολιτική της ΕΕ», όμως οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και θα συνεχίσουν να δουλεύουν, αφού πάντα σε κάθε ιδιωτικοποίηση βαρίδια θεωρούνται οι εργαζόμενοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα εξασφαλίζουν όλο και περισσότερα. «Αυτό το σύστημα δεν αλλάζει ανατρέπεται. Η ουσία είναι ότι ι ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ εντάσσεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων» σημείωσε.

Την λύπη του για «την ευκολία αφύπνισης της ρητορικής του διχασμού», εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανέπτυξε το επιχείρημα «ή μαζί μας ή με τον εχθρό». Όπως είπε, τα λιμάνια είναι εθνικής σημασίας και αποτελούν βασικά εργαλεία παραγωγής πλούτου, και η αξιοποίηση τους είναι εκ των ουκ άνευ. «Δεν μπορούν να δώσουν λύσεις οι κορώνες» σχολίασε.

Κατά τον βουλευτή του Ποταμιού, «η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τον αέναο κύκλο της επόμενης δόσης. Η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας που κρέμεται πάνω από την χώρα και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε μια εκτεταμένη αλλαγή των εκφράσεων. Ο δημόσιος πολιτικός λόγος υπήρξε βαθειά αντιφατικός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεν έχει και νόημα να συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο» ανέφερε. Υποστήριξε τέλος, ότι η ρύθμιση για τις μετατάξεις στο Δημόσιο αποτελεί ένα είδος μπούσουλα για τις επόμενες υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις