ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γελάει το… Σύμπαν: Ο Προβόπουλος δεν ξέρει τίποτα για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα!

Γελάει το… Σύμπαν: Ο Προβόπουλος δεν ξέρει τίποτα για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα!

Πώς είναι δυνατόν ο καθ’ ύλην αρμόδιος πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να επικαλείται άγνοια, τη στιγμή που γνωρίζουν ως και... οι πέτρες τι συνέβαινε τόσα χρόνια; - Τι κατέθεσε ο ίδιος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το απόφθεγμα του αρχαίου φιλοσόφου Σωκράτη «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» φαίνεται πως σκέφτηκε να επικαλεστεί σήμερα, Τρίτη (04/10/2016), ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τα «θαλασσοδάνεια» που είχαν λάβει κατά καιρούς πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Προβόπουλος επικαλέστηκε άγνοια για την υπόθεση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».

Παράλληλα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Και προσέθεσε ο κ. Προβόπουλος: «Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Ακόμα, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.

Προσέθεσε δε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα».

Η κατάθεση του κ. Προβόπουλου συνεχίζεται με ερωτήσεις βουλευτών και αναμένεται να είναι πολύωρη.

Το ζήτημα, πάντως, είναι εξόχως σοβαρό και χρήζει άμεσης απάντησης: Πώς είναι δυνατόν, για μια υπόθεση που βοά εδώ και καιρό ο τόπος, να ισχυρίζεται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ότι δεν γνώριζε το παραμικρό;

Σχετικές ειδήσεις