ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβόπουλος: «Οι μηνομονιακές κυβερνήσεις φταίνε για την πολυετή κρίση»

Προβόπουλος: «Οι μηνομονιακές κυβερνήσεις φταίνε για την πολυετή κρίση»

Τα πυρά του πρώην διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, δέχτηκαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, και κυρίως αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπήτης Βουλής για τα "θαλασσοδάνεια"των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε τερματιστεί στα 2,5 χρόνια αν είχαν εφαρμοστεί οι σωστές πολιτικές. «Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015. Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Αν και ο Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε σε «μνημονιακές κυβερνήσεις» πρακτικά «φωτογράφισε» τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης η δική του κυβέρνηση βρισκόταν στην εξουσία.

Εντύπωση προκάλεσε και η εκτίμηση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την αναγκαιότητα της 3ης ανακεφαλαιοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε πέρσι τον Νοέμβριο».

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Προβόπουλος, απέφυγε να καταλογίσει ευθύνες, καθώς όταν ρωτήθηκε για το ποιος φταίει για την 3η ανακεφαλαιοποίηση απάντησε πως δεν ξέρει.

Σχετικές ειδήσεις