ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδίπλωση Φίλη: Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες με την Εκκλησία

Αναδίπλωση Φίλη: Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες με την Εκκλησία

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών και σε συνέχεια των όσων δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επανέλαβε και σήμερα, Πέμπτη (06/10/2016) από το βήμα της Βουλής ότι «οι σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με την Εκκλησία είναι οι σχέσεις που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, σχέσεις συνεργασίας».

Απαντώντας, ειδικότερα, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού, για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και η χθεσινή συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία της ιεραρχίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο, βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση, να εξηγηθούν ζητήματα και να αρθούν παρεξηγήσεις».

«Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες, δεν είναι να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους των διαφόρων θεσμών, ιδιαίτερα των κορυφαίων θεσμών όπως είναι η Εκκλησία και η Πολιτεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Θα εφαρμοστούν φέτος τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας, θα εφαρμοστούν με υλικό που έχει διανεμηθεί ήδη με τα περυσινά βιβλία, τα οποία αποτελούν πηγές για το μάθημα».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα, θα γίνει η αξιολόγηση φέτος των νέων προγραμμάτων και πριν γραφτεί το νέο βιβλίο θα υπάρξει διάλογος με τους εκπαιδευτικούς και με εκκλησιαστικούς φορείς γύρω από τα ζητήματα της εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών.

«Πιστεύω ότι αν αφήσουμε στιγμές που δεν βοηθούν, σε αυτή τη συνεννόηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να γνωρίζουμε ότι θα είναι προς όφελος των παιδιών και συνολικά προς όφελος της εκπαίδευσης [...]. Σεβόμαστε το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών και αναγνωρίζουμε τον σύνθετο ρόλο της θρησκείας στη ζωή και στις μεταφυσικές ανησυχίες των πολιτών», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Φίλης.

Σχετικές ειδήσεις