ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Συμμαχήσατε με το πιο διεφθαρμένο σύστημα της χώρας - Δεν κάνω πίσω! (video)

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Συμμαχήσατε με το πιο διεφθαρμένο σύστημα της χώρας - Δεν κάνω πίσω! (video)

Δριμύτατη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και βολές με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή, κάνοντας λόγο για απόπειρα μιντιακού πραξικοπήματος.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής του ως πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να συμμαχήσει με το πιο διεφθαρμένο σύστημα της χώρας και 4 μήνες μετά ζήτησε εκλογές.

«Κύριε Μητσοτάκη δεν εμφανιστήκατε χτες στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ο καθένας έχει την ιστορία του. Ζητάτε εκλογές αδιαφορώντας για την οικονομία, τη χώρα και τις διαβουλεύσεις για το χρέος. Έχετε επιδοθεί σε μια λυσσώδη επίθεση κατά της χώρας. Η συμπεριφορά σας θα είναι αντικείμενο μελέτης για τους πολιτικούς αναλυτές του μέλλοντος», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε αγαστή συνεργασία με το μιντιακό κατεστημένο, επιτίθεται λυσσωδώς κατά της κυβέρνησης.

«Ζούμε την τρίτη πράξη της διαρκούς απόπειρας ενός μεταμοντέρνου, μιντιακού πραξικοπήματος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία διαρκής απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα, όχι στρατιωτικού αλλά μιντιακού πραξικοπήματος. Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση επειδή έπαψε να τους κάνει τα χατίρια. Σήμερα θα απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες, κυρίως όμως για τα πεπραγμένα σας, γιατί δεν εμφανιστήκατε χθες στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη ΝΔ που τον κατηγορεί ότι χρέωσε τη χώρα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πλήρωσε τα σπασμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Μας κατηγορούσατε ότι καταστρέψαμε την οικονομία και ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης. Αλλά εμείς καταφέραμε πλεόνασμα μεγαλύτερο από εσάς. Η βραχυπρόθεσμη τάση των τεσσάρων τραπεζών είναι οριακά ουδέτερη. Η πρώτη αξιολόγηση κλείνει και τυπικά... και αυτό θα σας απογοητεύσει. Καταφέραμε εδώ και 1,5 χρόνο η ανεργία να μειωθεί κατά 4 μονάδες», απαντώντας στις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κοίτα ποιος μιλάει»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως άδικα προσπαθεί να πείσει πως δεν είναι διαπλεκόμενος.

«Πιο εύκολα θα μας πείσετε ότι ήσασταν 6 μηνών κρατούμενος , παρά ότι δεν έχετε σχέσεις με τη διαπλοκή», είπε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και τον αρχηγό της ότι έχει επιλέξει να τρέχει πίσω από χρεωκοπημένους καναλάρχες και εκδότες λέγοντας χαρακτηριστικά «Κοίτα ποιος μιλάει... Μιλάει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για έωλη κριτική και πως το δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα είναι απολύσεις και συρρίκνωση του δημοσίου συμφέροντος. «Ο πόθος ότι καταρρέει η οικονομία δεν σας βγαίνει κε Μητσοτάκη. Ο στόχος της ΝΔ δεν είναι να πείσει ότι δεν έχει σχέση με τη διαπλοκή. Θέλει να πείσει ότι όλοι το ίδιο είμαστε».

Τέλος στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία μοναδική στα χρονικά πράξη που τηρεί το νόμο και που βάζει τέλος στην ασυδοσία.

«Όλοι σήμερα ξαφνικά κόπτεστε για τη συνταγματική τάξη. Ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα η διαρκής άρνηση να δώσουν άδειες σε κανάλια; Από την πρώτη μέρα υπονομεύσατε τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σαμποτάρατε κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Θέλετε να κρατάτε τους δημοσιογράφους ομήρους και τους καναλάρχες ευχαριστημένους. Είναι φανερό ακόμη και σε ένα παιδί του Δημοτικού ότι τα ΜΜΕ παίζουν ανάλογα με τα συμφέροντα του καναλάρχη. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έφερε 255 εκατ. ευρώ στα Δημόσια ταμεία. Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, όπως ο κ. Ψυχάρης που το παραδέχτηκε στην εξεταστική επιτροπή, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: Στον υποτιθέμενο "δικό μας καναλάρχη" συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο "Ε" και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό. », είπε ο πρωθυπουργός σε έντονο ύφος και χειροκροτούμενος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα. «Μιλούσατε για κανάλι ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις όμως ο Καλογρίτσας δεν είχε να πληρώσει... έφυγε. Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον κ. Καλογρίτσα ρωτήστε τον σύμβουλό σας κύριε Μητσοτάκη... τον Θεοδωρικάκο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μπήκε τέλος στο καθεστώς των καναλαρχών λέγοντας πως όσοι έμοιαζαν ογκόλιθοι τόσα χρόνια, ήταν επιχειρηματίες όπως όλοι και πρέπει να τηρούν τον νόμο. «Χάρηκα πολύ που όλοι οι μεγάλοι κλείστηκαν 3 μέρες στα καμαράκια για να τηρήσουν το νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τα θαλασσοδάνεια και οι καναλάρχες

Αναφερόμενος στην εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αποκαλύφθηκε ότι το Mega δεν έκλεισε γιατί δεν έλαβε μέρος στο διαγωνισμό, αλλά γιατί οι μέτοχοι του δεν θέλησαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Ο Κοντομηνάς απειλεί ότι όπως έριξε άλλες κυβερνήσεις, έτσι θα ρίξει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζετε ότι θα κάνω πίσω; Δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν, δεν με έχει κανείς στο τσεπάκι του. Όσο και να ψάξετε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε εξοπλιστικά θα βρείτε, ούτε μίζες, ούτε θαλασσοδάνεια».

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η ΝΔ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη με τη σκευωρία της Αττικής.

«Ό,τι θαλασσοδάνειο δόθηκε από την Αττικής ή την Αγροτική δόθηκε σε δικούς σας. Τα χρήματα που έχουν πάρει τα κόμματα από τις τράπεζες, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Όποια πέτρα και αν σηκώσουμε βλέπουμε τη διαπλοκή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε ο πρωθυπουργός και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ: Κύριε Μητσοτάκη βγάλατε ωραίες φωτογραφίες στα καινούρια σας γραφεία.. μπράβο! Θα πληρώσετε όμως τα δάνεια που πήρατε;»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποκαλύψει τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ. «Θα έπρεπε να είχατε ζητήσει συγνώμη και να είχατε αποσυρθεί», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός θύμισε την τροπολογία Γιαννίτση το 2012 (όταν υπήρχε το πρώτο μνημόνιο και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχαναν ποσοστά) με την οποία ορίζονταν για τα κόμματα ότι οι δόσεις που αφορούν χρήματα από τις δόσεις 2011-2012 θα δοθούν ανεκχώρητες και ακατάσχετες. Ετσι, ενθυλακώθηκαν 30 εκατ. ευρώ.

Θύμισε επίσης ότι τότε η Ντόρα Μπακογιάννη (σ.σ. που δεν ήταν στην ΝΔ) κατήγγειλε το θέμα αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ψήφισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το 2012 υπήρξε και συνέχεια. Με νόμο του 2013 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας για τα δάνεια που πήραν τα δυο μεγάλα κόμματα. Στη βάση αυτής της τροπολογίας το πόρισμα Καλούδη οδηγήθηκε στο αρχείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά πόσα χρωστούν τα κόμματά τους.

«Κυρία Γεννηματά πως χάσατε 16 εκατ; Δεν τα πήρατε χαμπάρι; Πως έγινε αυτό; Χρωστάτε, κ. Μητσοτάκη, (η ΝΔ) 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και εσείς κ. Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ) 189 εκ. Και ο ελληνικός λαός αναρωτιέται: Θα αποπληρώσετε αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε αυτά τα λεφτά; Δανεικά κι αγύριστα. Και σας ερωτώ κ. Μητσοτάκη: «Θα αποπληρώσετε και το προσωπικό σας δάνειο για τον "Κήρυκα Χανίων";»

Η δικαιοσύνη

«Μας κατηγορείτε για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Ολοι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα για να καθοδηγήσει δικαστικούς. Ολοι ξέρουμε ότι τα δυο κόμματα διεκπεραίωναν δικαστικές υποθέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Κανείς δικαστής δεν θα νοιώθει πάνω από το κεφάλι του τη δαμόκλειο σπάθη της εκτελεστικής εξουσίας».

Όπως είπε, η κυβέρνηση όλες τις υποθέσεις τις στέλνει στη δικαιοσύνη. Αυτό έγινε και με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία, ενώ αναζητείται ακόμα που έχουν δαπανηθεί 10 εκατ. ευρώ επί υπουργίας Λοβέρδου.

«Μπορεί οι υπουργοί με νόμο Βενιζέλου να έχουν εξασφαλίσει ακαταδίωκτο αλλά θα πρέπει να δοθούν πολιτικές εξηγήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Φοροδιαφυγή

Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι το πάρτι έχει τελειώσει. «Ελέγχονται, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Βουλή ότι προ δεκαημέρου οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», όπως είπε.

Προσέθεσε ότι η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα ενώ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής, τόνισε ο πρωθυπουργός κίνοντας την εισηγητική του ομιλία και συνέχισε:

Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens.

Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής.

Τώρα που θα πάρετε τον λόγο απαντήστε στον ελληνικό λαό σε ένα ερώτημα: Υπάρχει στην χώρα σκάνδαλο Siemens κ. Μητσοτάκη;»