ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυνομοσχέδιο – «σκούπα»: Μηχανισμός κατά της φτώχειας και πλαφόν στις εισφορές μισθωτών

Πολυνομοσχέδιο – «σκούπα»: Μηχανισμός κατά της φτώχειας και πλαφόν στις εισφορές μισθωτών

Δείτε αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει

Σε... επιφυλακή τίθεται η Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς αναμένεται να φτάσουν νομοσχέδια με τη μορφή του «επείγοντος».

Σε αυτές τις παρεμβάσεις αναμένεται να αναφερθεί σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, σήμερα το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το πρώτο νομοσχέδιο που έχει ήδη φτάσει στο Κοινοβούλιο, επεκτείνεται μεταξύ άλλων από την 1/1/2017 η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας, από 30 μικρούς και μεσαίους δήμου που εφαρμόζεται σήμερα.

Παράλληλα, επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελούμενων και προβλέπεται ότι «στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό» εντάσσονται εφεξής και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους».

Επίσης, περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση όσων υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Με άλλο άρθρο επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης. Πρόβλεψη υπάρχει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ οι οποίοι θα καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,67%. Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%.

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι διατάξεις για την προσαύξηση της σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο ΕΕΤΑ από 1/1/2015 έως και 12/5/2016.

Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%.

Σχετικές ειδήσεις