ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διέρρευσε πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Διέρρευσε πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Προσχέδιο του πορίσματος τηςΕξεταστικής Επιτροπής- 415 σελίδων - που συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διέρρευσε το απόγευμα της Δευτέρας (16/01/2017).

Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια, όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα ΕΔΩ.

Αναφορικά με τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ, Κήρυκας Χανίων, Mad Tv, Realmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.

Στο προσχέδιο του πορίσματος, τα μέλη της πλειοψηφίας καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των τραπεζών, ενώ αναφέρονται σε σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου, με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις.

Ταυτόχρονα, στα ΜΜΕ καταλογίζουν πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Ουσιαστικά, οι εκθέσεις που έχουν συντάξει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ στηρίζονται, κυρίως, στα σχετικά πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας και... διανθίζονται απο πολιτικά συμπεράσματα! Καμία ουσία, δηλαδή!

Η αναφορά σε Στουρνάρα

Στο πόρισμα που διέρρευσε προς τα ΜΜΕ αναφερόταν και το όνομα του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Η διατύπωση αυτή, εφόσον ίσχυε, παραπέμπει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διέψευσε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία στο επίσημο εισηγηματικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες που συνιστούν ποινικό αδίκημα κακουργηματικής απιστίας προς το Δημόσιο.

Ο κ. Μπαλωμενάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι στο προσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει τέτοια αναφορά.

«Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε και η αναφορά αυτή. Όμως απαλείφθηκε γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη. Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει. Κάνουμε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλωμενάκης.

Όλα… καλά με την «Αυγή»!

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των Τραπεζών, αλλά και όσα κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή, τα δάνεια της εφημερίδας ΑΥΓΗ εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης, το 2015 η εφημερίδα ρύθμισε τις οφειλές της προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους», αναφέρεται στο προσχέδιο του πορίσματος για την εφημερίδα «Αυγή», η οποία απηχεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Λείπει, ωστόσο, ως δια... μαγείας, η παραμικρή αναφορά για την ύπαρξη offshore στο μετοχολόγιο της εταιρείας!

Τι αναφέρει για τα δάνεια των κομμάτων

Επίσης, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, με ενισχυμένες αναφορές στο λεγόμενο «πόρισμα Καλούδη».

Στο κεφάλαιο «Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τα δύο κόμματα να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων και να δεσμευτούν ότι θα την τηρήσουν.

Αναφορές γίνονται, επίσης, στην εφημερίδα «Κήρυκας των Χανίων», που φέρεται να ανήκει στην οικογένεια Μητσοτάκη: «Στην περίπτωση της τουλάχιστον επί μία δεκαετία "εν υπνώσει" δανειοδότησης της εφημερίδας "ΚΗΡΥΚΑΣ Χανίων" αποτυπώνεται μια ιδιαίτερη πλευρά των αδιαφανών σχέσεων πολιτικής εξουσίας και τραπεζικού συστήματος».

Με το δικό της πόρισμα απαντά η ΝΔ

Η διαρροή του πορίσματος της κυβερνητικής παράταξης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ, που διέρρευσε με τη σειρά της ότι έχει έτοιμο πόρισμα 108 σελίδων, στο οποίο καταλογίζουν προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ότι ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση από τις τράπεζες για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνονται αναφορές και στις «γκρίζες» ζώνες με το κτίριο της Κουμουνδούρου και την off shore της εφημερίδας «Αυγή».

Σχετικές ειδήσεις