ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Θυελλώδης» η Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων - Αλληλοκατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Βουλή: «Θυελλώδης» η Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων - Αλληλοκατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση για το πόρισμα τηςΕξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εκτοξεύουν «βολές» εκατέρωθεν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε «κηλίδα» τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε αναφερόμενος στο δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «είναι ο μόνος αρχηγός που ζήτησε δάνειο πέραν της τραπεζικής πρακτικής».

«Η συμπεριφορά των τραπεζικών στελεχών χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λάππας σχολιάζοντας πως, «την ύπαρξη της διαπλοκής εμείς την στηρίζουμε σε καταθέσει όχι φίλων, αλλά αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε τις καταθέσεις του Αλαφούζου, του Κουρτάκη, εν τέλει και του Κουρή».

Ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε πως, «αν κοιταχθούμε στον καθρέπτη, θα σπάσει ο καθρέπτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Αν προτείνετε νομοθετική παρέμβαση, εδώ είμαστε να την δούμε. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων», συμπληρώνοντας ότι, «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν 401 εκατ. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί εσαεί, να υπάρχει ως κηλίδα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αναλάβουν τα δύο κόμματα μια πρωτοβουλία. Να γίνει μία ρύθμιση των οφειλών τους. Ακούσαμε δηλώσεις των αρχηγών, αλλά είναι δηλώσεις, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες συμπεριφορές εν των πράττεσθαι».

Ταυτόχρονα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» και την ρύθμιση που έγινε μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση στην Εξεταστική.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέα Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, σχολίασε, «τι ταπεινά που φτάσαμε σήμερα! Με πόσο λιγότερα, αφού λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν οι τραπεζίτες. Δεν μπορέσατε να βρείτε έναν. Δεν ακούσθηκε ούτε ένα όνομα. Κατέρρευσε ο μύθος», ενώ συνέχισε λέγοντας, «σας είπε κανείς ότι ενδεχομένως δεν υπάρχουν έκνομες ενέργειες στο χώρο των δανειοδοτήσεων; Ότι δεν πρέπει να ελέγχονται οι δανειοδοτήσεις; Ότι δεν πρέπει να φέρετε ρυθμίσεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Αυτό ήταν το αντικείμενο της Επιτροπής, η αστικονομική μελέτη δανειακών συμβάσεων; Δεν είναι ούτε εισαγγελία, ούτε Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε εποπτική αρχή η Επιτροπή».

Ο εισηγητής της ΝΔ έδωσε έμφαση στο δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε «αν είναι δυνατόν να μην έχουν ζητηθεί εμπράγματες εξασφαλίσεις για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει και ακίνητο; Θα πάμε μαζί να κάνουμε μία μήνυση στην Εθνική που δεν έβαλε εμπράγματες εγγυήσεις να τους πάμε για απιστία;».

«Το ξέρετε ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Αυγή δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και πρέπει να βάλει λεφτά ο μέτοχος, ο οποίος καθυστερεί την αποπληρωμή;», ρώτησε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος αρχηγός που ζήτησε δάνειο πέραν της τραπεζικής πρακτικής. Δεν μας προέκυψε για άλλον, δεν μας προέκυψε για τον Αντώνη Σαμαρά, για τον Κυρ. Μητσοτάκη».

«Σε όλα έχετε αποτύχει, αποτύχατε και εδώ», συμπέρανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που χαρακτήρισε «αυτογκόλ» το ζήτημα παραπομπής Στουρνάρα θυμίζοντας το «πως έβαλε αυτογκόλ ο Σέρχιο Ράμος στον αγώνα Σεβίλλη – Ρεάλ».

«Οι λειτουργίες της Επιτροπής χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθεί ένα κλίμα αποπροσανατολισμού που συστηματικά επιδιώκεται. Σ’ αυτό το κλίμα συμμετέχει και η ΝΔ για να συγκαλύψει ότι επί της ουσίας ταυτίζονται οι πολιτικές σας», εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που σημείωσε ότι «δόθηκε ακόμη το βήμα στους εκπροσώπους της ναζιστικής και εγκληματικής Χρυσής Αυγής να κάνουν σώου». Ακόμη παρατήρησε ότι «το έργο της Επιτροπής ήταν περιορισμένο, καθώς τα κόκκινα δάνεια ήταν 108 δισ. και εμείς ασχοληθήκαμε με 1,2 δισ.».

Σχετικές ειδήσεις