ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέλεια Βουλής - Φάμελλος: Η ΝΔ βάζει ακόμη πλάτη στους μεγαλοκαναλάρχες

Ολομέλεια Βουλής - Φάμελλος: Η ΝΔ βάζει ακόμη πλάτη στους μεγαλοκαναλάρχες

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης κινείται πλέον η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτηριστική του κλίματος που αναμένεται να ακολουθήσει με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, είναι τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οποίος διετέλεσε για το μεγαλύτερο διάστημα πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, διατύπωσε σοβαρότατες καταγγελίες για τον ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και αιχμές για τα καθυστερημένα πορίσματα της ΤτΕ που συντάχθηκαν, όπως είπε, αφού οι αποκαλύψεις διαδέχονταν η μια την άλλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις, μεταξύ των οποίων και 211 εκατομμύρια που δανείστηκε η ΝΔ ως «δανεικά και αγύριστα», αλλά και το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, για το οποίο για 11 χρόνια δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ.

«Το τρίγωνο που έγινε και τετράγωνο»

«Με την εξεταστική επιτροπή επιβεβαιώθηκε η τριγωνική σύνδεση μεταξύ των ΜΜΕ, των πολιτικών και του τραπεζικού συστήματος, γιατί πολύ απλά οι κυβερνήσεις διορίζανε τραπεζίτες και οι τραπεζίτες δίνανε δάνεια με αέρα για να συντηρήσουν το πολιτικό σύστημα, μέσω των ΜΜΕ και να δημιουργήσουν ένα κλειστό γκρουπ που να παίρνει αποφάσεις, ερήμην του κοινοβουλίου, ερήμην των πολιτών», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. Σημείωσε μάλιστα, πως αναδείχθηκαν και πολλές «γκρίζες περιοχές», διότι εκπρόσωπος ΜΜΕ παραδέχθηκε ότι «και δικαστικοί συμμετείχαν σε αυτό το τρίγωνο και το έκαναν τετράγωνο».

«Η ΝΔ βάζει ακόμη πλάτη στους μεγαλοκαναλάρχες»

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, όπως αυτή είχε διατυπωθεί νωρίτερα από τον Κυριάκο Μηταράκη και την κατηγόρησε ότι «βάζει ακόμη πλάτη στον παράνομο δανεισμό των ΜΜΕ» και τολμάει να πει ότι δεν υπάρχουν ανισότιμοι όροι και δεν υπήρξαν, για μια τουλάχιστον δεκαπενταετία, στον δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Η ΝΔ η ομάδα αλήθειας τάχατες, δίνει ακόμη και σήμερα συγχωροχάρτι στους καναλάρχες μέσα στην ελληνική Βουλή, με τον εισηγητή της, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε πως η ΝΔ «θέλει να κάνει μύθο τα θαλασσοδάνεια» και υποθήκευσε την αλήθεια, λέγοντας πως το 1,7 δισ. δεν δόθηκε ανισότιμα, την ώρα που ο πολίτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον δανεισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, επικαλούμενος τις καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή, υποστήριξε ότι «οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες παραδέχθηκαν δημόσια ότι τα δάνεια δίνονταν ανισότιμα, δάνεια με αέρα, δάνεια χωρίς εγγυήσεις, δάνεια για ταινιοθήκες με…στρουμφάκια και δεν αντικαθιστούσαν τις εγγυήσεις όταν πουλάγανε τις μετοχές, αντίθετα οι τράπεζες τους δίνανε και μετρητά χωρίς καμία εγγύηση για την τράπεζα, καμία εγγύηση για τον καταθέτη και το κράτος».

Τα δάνεια στα κόμματα

Αναφερόμενος στα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι χρηματοδοτούσαν τους προεκλογικούς τους αγώνες για όλη τη δεκαετία μέχρι το 2010, «με δανεικά και αγύριστα». Κάθε τετραετία η τράπεζα αύξαινε το ύψος δανειοδότησης κατά το δοκούν, είπε ο κ. Φάμελλος και κατήγγειλε ότι πληρώνονταν αεροπλάνα, βαπόρια, πανό για τις εκλογές της τελευταίας 15ετίας που έγιναν με δανεικά και αγύριστα και συντηρήθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με τα δανεικά που ήρθαν από τις τσέπες και τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Η καθυστερημένη αντίδραση της Τράπεζας Πειραιώς

Στο σημείο αυτό ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στις σχέσεις των τραπεζών με τα κόμματα, καταγγέλλοντας ότι ενώ η πρόταση της κυβέρνηση για εξεταστική έγινε στις 31.3. 2016, στη 1.4.2016, δηλαδή μία ημέρα μετά η Τράπεζα Πειραιώς, κατήγγειλε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ 19.4.2016 ελήφθη η απόφαση για να γίνει η εξεταστική, στις 22.4.2016, η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε το δάνειο με τον Κήρυκα Χανίων. Ο αναπληρωτής υπουργός κατήγγειλε ακόμη, ότι μετά τη συγκρότηση εξεταστικής συντάχθηκαν πολλά πορίσματα της ΤτΕ και είναι συνταρακτική η αλληλουχία των αποκαλύψεων στην επιτροπή και των πράξεων των τραπεζών. «Θα μας πείτε λοιπόν ότι δεν είχαν ευθύνη οι τράπεζες», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Τι θέλετε να κρύψετε άραγε; Μήπως την ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς, που επί 11 χρόνια δεν είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα 300.000 ευρώ αρχικά, που μετά έγιναν 711.000 ευρώ; Μήπως θέλετε και αυτό να καλύψετε και ζητάτε να μην υπάρχουν ευθύνες;».

Ο κ. Φάμελλος αναρωτήθηκε μάλιστα, αν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον πήρε καμία εισπρακτική για το δάνειο του Κήρυκα Χανίων «που δεν ήταν μόνο τα 300.000 ευρώ που έγιναν 711.000, αλλά και άλλα χρήματα από την Παγκρήτια, για την οποία το πόρισμα της ΤτΕ αποκάλυψε ότι πήγε και σε άλλους σκοπούς από το δανεισμό για τον οποίο έγινε».

Ο κήρυκας Χανίων

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνονται. Ψέματα είπατε ότι τα έχουμε χωρίς εγγυήσεις, είναι ενήμερα και μειώνονται και είμαστε πάρα πολύ εντάξει και συνεπείς. Τα δάνεια της ΝΔ που είναι διακόσια και…εκατομμύρια και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ που είναι 190 κάτι…και έχουν να πληρωθούν εδώ και πέντε χρόνια, μπορείτε να απαντήσετε πότε θα τα πληρώσετε;», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι η ΝΔ πρέπει να απαντήσει σήμερα πως θα πληρώσει αυτά τα λεφτά.

«Εμείς συμμετέχουμε σε μια ιστορική εφημερίδα, της οποίας ο κύριος μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ, ως όφειλε, έβαλε εγγύηση. Εσείς έχετε τον Κήρυκα Χανίων που ο κύριος μέτοχος του -κατά τον κ. Δένδια- δεν ξέρει τι γίνεται! Ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έβαλε προσωπική εγγύηση και γιατί είναι συστηματικός κακοπληρωτής; Δηλαδή μπαταχτσής;», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Να έρθει γιατρός»

Η παρέμβαση του κ. Φάμελλου προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, που προκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει για τη διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δανειακές συμβάσεις που συνήψε. Οι φωνές από την πλευρά των εδράνων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Μηταράκη να συστήσει «να κληθεί ο παθολόγος της Βουλής για να μην έχουμε κανένα δυσάρεστο με την ένταση από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς τον Κήρυκα Χανίων, ο κ. Μηταράκης είπε, ότι η έκθεση της ΤτΕ λέει καταφατικά ότι λόγω της ύπαρξης εμπράγματων και προσωπικών εγγυήσεων υψηλού κύρους ουδέποτε κινδύνευσε η τράπεζα να μην αποπληρωθεί το δε δάνειο είναι ενήμερο.

«Από την θητεία μου στην εξεταστική είχα την εκτίμηση ότι τουλάχιστον μεταξύ μας θα λέγαμε την αλήθεια», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «η επανέκδοση δανείου από την ίδια τράπεζα με την ίδια εγγύηση είναι κάτι απολύτως νόμιμο και αν έχουν κάτι ας πάνε στον εισαγγελέα! Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και επέμεινε:

«Παραμένει όμως το ερώτημα, προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πέστε μας πως θα πληρώσετε τα 210 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα που έχετε να πληρώσετε από το 2011. Παρακαλώ πείτε μας γιατί η Βουλή απαιτεί απαντήσεις. Όσο για τον Κήρυκα Χανίων, με την… υψηλού κύρους εγγύηση που έχει, γιατί ο ιδιοκτήτης επί 11 χρόνια δεν έδωσε ένα ευρώ ζωγραφιστό; Πέστε μας ποια ήταν η κάλυψη του τραπεζικού συστήματος; Ποιος τον ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη; Πέστε μας, διότι αυτά αποκάλυψε η εξεταστική επιτροπή και αν δεν ήταν η εξεταστική δεν θα τα ήξερε κανένας στην Ελλάδα! Θα τα είχατε θάψει! Όπως έχετε θάψει όλους τους σκελετούς στην ντουλάπα της δικιάς σας δικομματικής συμφωνίας με τα…συνεταιράκια».

Σχετικές ειδήσεις