ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο: Επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ και «χάιδεμα» αφτιών στο λαό (vid)

Υπουργικό Συμβούλιο: Επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ και «χάιδεμα» αφτιών στο λαό (vid)

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Mε ευχολόγια και διαπιστώσεις περί ανάπτυξης πραγματοποίησε τη Δευτέρα (06/03/2017) την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας.

Mε ευχολόγια και διαπιστώσεις περί ανάπτυξης ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός - Έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη γνωστή κόντρα του με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη γνωστή κόντρα του με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Στην τοποθέτησή του δεν είπε απολύτως τίποτα συγκεκριμένο για επενδύσεις και για τη μείωση της ανεργίας. Αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει τη γνωστή, παλαιοκομματική ξύλινη γλώσσα, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Και, δυστυχώς, για πολλοστή φορά, ο πρωθυπουργός έμεινε στα γνωστά και χιλιοειπωμένα, μιλώντας για την ανοικτή πληγή του «brain drain», δηλαδή τη φυγή των Νεοελλήνων στο εξωτερικό, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

«Η επόμενη μέρα είναι εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και αφού σημείωσε πως οι εκτιμήσεις όλων «είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωζώνης», δήλωσε πως «αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα την επόμενη μέρα για τη χώρα, την επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία. Μας υποχρεώνει αυτή την επόμενη μέρα να μην την αφήσουμε στην τύχη».

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», επισήμανε και υπογράμμισε πως το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της ελληνικής οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στο χώρο της συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

«Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και στις γνωστές και συνήθεις δυσκολίες στα συνήθη εμπόδια και τις καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι, ωστόσο είναι πλέον σαφές πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Γιατί, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε. Και όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά παίζεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συνήθη εμπόδια» και άφησε αιχμές εναντίον όσων από τους δανειστές παραμένουν «αμετανόητοι» στις απαιτήσεις τους και «παράφωνοι», λέγοντας ότι «η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει» και παρατήρησε: «Στο πεδίο των τεχνικών κλιμακίων, μπορούν κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι, ωστόσο η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει. Και μπορεί αυτοί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει πια το σκοπό τους απόλυτα παράφωνο. Κι έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ».

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η κυβέρνηση είναι σε θέση να «συνθέσει την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας», αφού υπερβεί την ύφεση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η αντοχή της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έχουν ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγούν σιγά σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης. Αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα ήμασταν όλοι αναγκασμένοι να ακούμε για πολύ ακόμα παράφωνους σκοπούς και μελωδίες. Τώρα, όμως, είμαστε πια σε θέση -ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι, αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

- Σκόπιμες και παράφωνες υπερβολές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Πλέον βρίσκεται στα χέρια μας η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

- Η Ελλάδα θα εμφανίσει σύντομα πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

- Δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο 2009. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις αναπτυγμένες οικονομίες. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και η λέξη δεν σημαίνει πάντα κάτι καλό. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικά ισχυρών συνιστούν «αντιμεταρρυθμίσεις».

- Θα πρέπει να βάλουμε ως συμβολικό ορίζοντα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας το 2021, γιατί τότε η Ελλάδα θα έχει επανέλθει πλήρως.

- Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, αλλά και χάρη στο αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει. Η Ελλάδα είναι όαση ασφάλειας και σταθερότητας και αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο σε επίπεδο Τουρισμού, ενώ συνιστά κι ένα παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο σε επίπεδο εμπορίου.

- Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του «brain drain» και να περάσουμε στο «brain gain», δηλαδή στην επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων πίσω στην Ελλάδα, δίνοντάς τους κίνητρα.

- Οι στόχοι του νέου στρατηγικού σχεδίου κατά τον κ. Τσίπρα:

1. Τη στροφή της παραγωγής σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
2. Την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
3. Την ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού
4. Την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις μες τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων

- Η μετατόπιση της οικονομίας και της παραγωγής στην αλυσίδα αξίας εξαρτάται από τη μετατόπιση του κυβερνητικού έργου σε αυτή την αλυσίδα αξίας.

Πίσω από τις λέξεις...

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, στόχος του ήταν να εκπέμψει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την περαιτέρω πορεία της χώρας και της οικονομίας, συσπειρώνοντας κυβέρνηση και κόμμα σε μία νέα, προωθημένη βάση. Παραλήπτες μηνυμάτων και οι Θεσμοί για την προκλητικότητα των απαιτήσεων του ΔΝΤ και την αφωνία των Ευρωπαίων.

Αναφορά έγινε και για τη δημιουργία τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία (100.000 ανά έτος), με χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί προς την Παγκόσμια Τράπεζα και φέρει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να βαφτίσει το κρέας... ψάρι προκειμένου να κλειδώσει τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές που απαιτούνται για να περάσει τα προληπτικά μέτρα από τη Βουλή.

tsipras ypourgiko2

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά θολό το τοπίο των υποχωρήσεων που έχει κάνει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και συνεχίζει το αφήγημα περί δημοσιονομικού ισοζυγίου μέτρων και αντιμέτρων, χωρίς επίσης να διευκρινίζει ποια θα είναι τα αντίμετρα.

Επί της ουσίας δηλαδή, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι σχεδόν έτοιμος να υποκύψει σε ένα νέο 4ο «προληπτικό μνημόνιο» που από το 2019 θα επιφέρει μόνιμες περικοπές στις συντάξεις και νέους φόρους 3,6 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια πολίτες, συνεχίζει ακόμη και τώρα να μιλά για «δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας, υποσχέθηκε τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων επιδοτούμενης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το δάνειο των 3 δισεκατομμυρίων που θα συνάψει με την Παγκόσμια Τράπεζα και το οποίο υποτίθεται ότι δεν θα προσμετρηθεί στο χρέος της χώρας.

Η παραπάνω λογική, πολύ εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως προεκλογική παροχή, αφού έτσι κι αλλιώς η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι, άτυπα, προεκλογική.

Έπειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης και χωρίς να έχει στα χέρια του κανένα απολύτως σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με τους επενδυτές να φεύγουν από την Ελλάδα, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να αλλάξει την ατζέντα των πολύ κακών διαπραγματεύσεων προκειμένου να χρυσώσει το χάπι στους Έλληνες πολίτες.

Ήττα και αδιέξοδο

Το μέγεθος της ήττας της κυβέρνησης αποδεικνύεται καθε μέρα με «υπογραφή» το γεγονός της προσφυγής της στην Παγκόσμια Τράπεζα για νέο δανεισμό, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μια είδηση που επιβεβαιώθηκε από όλες τις πλευρές και καθιστά το Μαξίμου υπόλογο αλλά και «γυμνό» απέναντι στις επικοινωνιακές κορώνες περί ανάπτυξης και κρίσης που πέρασε...

Η αποτυχία και τα φάλτσα της «φιλολαϊκής κυβέρνησης» επισφραγίζονται και από μια σειρά εκθέσεων και δεδομένων που καταγράφουν τη σοκαριστική αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της περαιτέρω επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Τη διαπραγματευτική «δεινότητα» των κυβερνητικών απεικονίζουν και περαιτέρω δεδομένα που βαραίνουν την αγορά με τους φόβους για νέα τραπεζική κρίση να αναζωπυρώνονται.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις