ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροποποιήσεις στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου αποφάσισε η Ολομέλεια

Τροποποιήσεις στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου αποφάσισε η Ολομέλεια

Ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, οι τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής από την Ολομέλεια, όπως αυτές είχαν προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Με τις αλλαγές που αποφάσισε η Ολομέλεια, η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, και θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.

Επίσης, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος ομιλίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση.

Εισάγεται για πρώτη φορά στον Κανονισμό, διαδικασία διόρθωσης ψήφου, όπως και δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα και τροπολογίας.

Ειδικά για τη διόρθωση ψήφου, προβλέπεται ότι αυτή θα είναι δυνατή στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του Σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας, θα επιτρέπεται διευκρίνιση ψήφου, η οποία θα είναι γραπτή και θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης.

Στις διαρκείς επιτροπές θα κοινοποιούνται οι εκθέσεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ προκειμένου να αξιοποιούνται τα πορίσματά του, οι διαρκείς επιτροπές θα μπορούν να καλούν και εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ειδικότερη ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων.

Ταυτόχρονα, καθιερώνεται ενημέρωση της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την αποτελεσματικότερη λειτουργίας της επιτροπής.

Θα υπάρξει επίσης ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών φορέων κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου.

Ως προς τη διαδικασία για τις άδειες δίωξης βουλευτών, προκειμένου να μην υπάρχει ενδεχόμενο να αλλοιωθεί το περιεχόμενο των εγγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας ποινικής δίωξης κατά βουλευτή, ορίζεται ότι τα έγγραφα αυτά θα κατατίθενται σε κεκυρωμένο αντίγραφο και θα είναι αριθμημένα κατ΄ αύξοντα αριθμό.

Σχετικές ειδήσεις