ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση στη συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση στη συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση

Εντός της ημέρας ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σκληρή κριτική στις προτεινόμενες αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση για να λειτουργούν ομαλά τα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσα από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψή της, θέλει να ρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην αρένα του ανταγωνισμού, όπου θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό survivor.

Για το άσυλο είπε ότι το νομοσχέδιο το επαναφέρει στο σημείο που είχε το νομοσχέδιο Γιαννάκου.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησαν πολύ υψηλοί τόνοι, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν βολές και επί προσωπικού. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα λέγοντας ότι υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης» τόνισε.

Για το θέμα του ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και... πληρωμένη απάντηση στον κ. Τσίπρα με αφορμή τις δεκάδες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πολωτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» χαρακτήρισε τη διαδικασία στη Βουλή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, κομματική λογική, αναχρονιστική αντίληψη και παρεμβάσεις.

«Πολλά μεγάλα λόγια, δήθεν προοδευτική πολιτική και στην πράξη οπισθοδρόμηση» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, «το 75% των νέων είναι απογοητευμένοι και αναζητούν να φύγουν από τη χώρα και αντί να μιλούμε για αυτά έχουμε τη στείρα αντιπαράθεση».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Παιδεία συνολικότερα, υποτάσσεται στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής της τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και «παίρνει σίγουρα πολύ καλό βαθμό», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Συγκεκριμένα, είπε ότι ανατρέπουν συνεχώς τους εκπαιδευτικούς νόμους με δυσμενή αποτελέσματα για την Παιδεία και κατ' επέκταση για το κύρος του Κοινοβουλίου και την ίδια την χώρα.

Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε το νόμο της ΝΔ, αφού κατήργησε το νόμο του ΠΑΣΟΚ, και καταλόγισε στην ΝΔ ότι «οδύρεται» τώρα γι' αυτό γιατί προφανώς προσχώρησε στις απόψεις του νόμου Διαμαντοπούλου.

«Οι φοιτητές απόντες, οι καθηγητές απόντες, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί όπως - όπως να πάρει αποφάσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στηλίτευσε την κυβέρνηση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «το τέταρτο επεισόδιο από τα έξι που θα παιχτούν στη Βουλή την καλοκαιρινή περίοδο» και υποστήριξε ότι «ο νόμος που θα ψηφίζουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι ένας παλιομοδίτικος νόμος, αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του Ποταμιού υποστήριξε στην ομιλία του ότι ο συγκεκριμένος νόμος «διώχνει τους νέους, τους στερεί την ελπίδα και κρατά τη χώρα μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Σχετικές ειδήσεις