ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Να γίνει συζήτηση για την φορολογία στη Βουλή με αφορμή τα Paradise Papers

Τσακαλώτος: Να γίνει συζήτηση για την φορολογία στη Βουλή με αφορμή τα Paradise Papers

Σε επίπεδο ηθικού σκανδάλου, ανήγαγε την υπόθεση των Paradise Papers ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απραξία στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Είναι ηθικό σκάνδαλο να εξαιρούνται οι πλούσιοι με νόμιμο τρόπο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας πως, βεβαίως πρέπει να ελεγχθούν οι ενδεχόμενες παρανομίες, ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι το ηθικό: «ότι για 30 ή 40 χρόνια, οι πλούσιοι, οι ελίτ, έφτιαξαν ένα νόμιμο σύστημα για να εξαιρούνται».

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε δε «κυνισμό» στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, κατηγορεί μεν τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη για επίθεση στη μεσαία τάξη, δεν έκανε όμως τίποτα για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων».

«Δεν ισοπεδώσαμε την μεσαία τάξη, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, την ζορίσαμε γιατί είχαμε άλλες προτεραιότητες και όχι σκοπίμως, όμως εδώ υπάρχει ζήτημα κυνισμού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε ευθύνες τόσο στην ΝΔ όσο και στην κεντροαριστερά για την κατάσταση τόσων ετών: Απευθυνόμενος δε, προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, είπε: «Πού ήταν η θέση σας αφού εσείς καίγεστε για τις μεσαίες τάξεις;».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, εισηγήθηκε προς την ολομέλεια την διεξαγωγή συζήτησης για την φορολογία, με αιχμή την αποκάλυψη των Paradise Papers.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις