ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας - Θα μείνουμε και θα το παλέψουμε

Τσακαλώτος: Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας - Θα μείνουμε και θα το παλέψουμε

Η βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου που αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σημειώνοντας ότι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του 2018.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι «για εμάς το μέρισμα είναι η αρχή και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ώστε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα δημοσιονομικά».

«Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης στην κρίση», είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ελεημοσύνη».

«Εμείς δε λέμε "τι να κάνουμε, αυτοί είναι οι περιορισμοί και επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο θα πάμε σπίτι μας". Θα μείνουμε και θα το παλέψουμε», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας.

Αναφερθείς δε στη μεσαία τάξη και την υπερφορολόγησή της, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή, διότι, όπως είπε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις, «σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% από το εισόδημά της, δεν έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση;».

«Μη μας λέτε ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη. Τι θα κάνατε εσείς; Σωστά το κάναμε», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια «ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά και σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης».

«Πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια ότι δεν έφτιαξαν ένα σταθερό πλαίσιο για τη μεσαία τάξη υπέρ της οποίας σήμερα κόπτονται.

«Έχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις εργασιακές, σχέσεις, τις μεσαίες τάξεις και τη φοροελάφρυνση, αλλά έχουμε μια διαφορετική στρατηγική», εξήγησε, ρωτώντας την αντιπολίτευση: «Οι μεσαίες τάξεις τι περιμένουν από εσάς; Τους έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε στην Υγεία, την Παιδεία;».

«Εμείς μάθαμε από τα λάθη σας. Δεν δεχθήκαμε το συμβιβασμό του Μαΐου 2015 και πήγαμε στο δημοψήφισμα», είπε, ενώ αναφερθείς στην έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «βγήκαμε δεύτερη φορά και θα βγούμε και τρίτη. Χτίζουμε τα αποθέματα για να βγούμε χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης».

Σχετικές ειδήσεις