ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: «Φούσκα» η ιστορία με τη Σαουδική Αραβία - Όλα τα διέρρευσε δεύτερος μεσάζοντας

Τσίπρας στη Βουλή: «Φούσκα» η ιστορία με τη Σαουδική Αραβία - Όλα τα διέρρευσε δεύτερος μεσάζοντας

Βουλή - Συζήτηση για πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία:  «Κόκκινο» χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση τη Δευτέρα (27/11/2017) στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. 

Σε μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από αρκετές «ατάκες» αλλά και σωρηδόν αντεγκλήσεις, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν αρκετές φορές τα ξίφη τους. «Ούτε κρύβομαι, ούτε εκβιάζομαι, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», είπε ο Πρωθυπουργός, λαμβάνοντας το λόγο και απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε νωρίτερα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο: «Όπως ήρθατε μαζί, θα φύγετε και μαζί. Η μοίρα σας είναι κοινή!».

Οι πρωτολογίες

Απαντώντας αναλυτικά στις κατηγορίες της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι «όταν ξέσπασε αυτός ο θόρυβος ο υπ. Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ μία εξήγηση γιατί θεωρεί ότι κάποιος άλλος πρέπει να έρθει. Τα έχω μάθει γιατί αυτή η πηγή είναι πολύ κοντά στο υπ.Εξ. Ο υπ. Εξωτερικών ρώτησε τον σαουδάραβα αν υπήρχε περίπτωση να είναι κάποιος άλλος στο υπουργικό συμβούλιο και αυτός φυσικά αρνήθηκε. Ζήτησε τον πρέσβη να κατονομάσει ποιος το έκανε και αυτός είναι Έλληνας με το όνομα Τζόν Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης».

vouli tsipras

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του ήταν ιδιαίτερα επιθετικός κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας:

«Όπως βλέπετε σήμερα βρίσκομαι εδώ και είναι επιλογή μου να είμαι εδώ.

Δεν πρόκειται πλέον να αναχθώ καμία πρόκληση συκοφαντία και γραφικότητα. Έχετε ξεπεράσει τα όρια του γραφικού με όσα κάνετε κ. Μητσοτάκη.

Την περασμένη εβδομάδα φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στο Παρίσι και Βρυξέλλες για συναντήσεις και βραβεύσεις ήταν ένα ταξίδι αφορμή – δικαιολογία για να μην παριστάμε στις μεγάλες αποκαλύψεις που εσείς θα κάνατε που εδώ και 15 ημέρες όλα τα ΜΜΕ παίζουν. Να δραπετεύσω από τι ;
Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε εσείς που τα λέτε αυτά δεν τα πιστεύετε. Γι αυτό και όταν κατέθεσα το αίτημα αναβολή η ΝΔ αρνήθηκε το αίτημα για να γίνει η συζήτηση εν τη απουσία μου.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι εκείνοι που έλεγαν ότι κρύβομαι σήμερα λένε ότι εκβιάζομαι. Δεν κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι.

Έρχομαι να αποκαλύψω το βρώμικο παιχνίδι σας και το μέγεθος της απάτης σας.

Πρέπει να καταλάβει ο λαός τον στόχο και τον σχεδιασμό σας.

Ωραία η πλακίτσα αλλά με όσα θα σας πω θα σας κοπεί το γελάκι».

Ούτε κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφερόμενος στο πρόσφατο τηλεοπτικό του σποτ, είπε: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Και όταν έρχονται τηλεοπτικά συνεργεία στο γραφείο μου, ούτε ξεσκονίζω ούτε κρύβω τα δώρα που δίνονται στον πρωθυπουργό.Να δω όταν θα έρθει κάποιο τηλεοπτικό συνεργείο στο γραφείο σας, τι ξεσκόνισμα θα κάνετε εσείς, που θα κρύψετε τα παραστατικά της Siemens, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, τις απομαγνητοφωνήσεις του αντιπροέδρου του κόμματός σας, και το Ε9 που δεν έχετε καταθέσει. Μετακόμιση θα κάνετε εσείς. Δεν φοβάμαι τίποτα», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την αλήθεια και να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι και το μέγεθος της απάτης σας, να καταλάβει ο λαός ποιος είναι ο στόχος και ο σχεδιασμός σας είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΙΣ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Για την ουσία της υπόθεσης ο πρωθυπουργός ανάφερε τα ακόλουθα:

«Η ελληνική πλευρά ζήτησε με έγγραφο τον Αύγουστο του 2016 στο στρατιωτικό ακόλουθο στα Εν. Αρ. Εμιράτα να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα αυτής της εξουσιόδητησης προς τον κ. Παπαδόπουλο. (Κατέθεσε στα πρακτικά τα σχετικά έγγραφα).
Το Σεπτέμβριο του 2016 υπήρχε απάντηση ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό.
Το Νοέμβριου του 2016 επίσημη πιστοποίηση προς χρήση ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση.
17 Νοεμβρίου γνωρίζει η πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας για να καταλήξει σε διακρατική συμφωνία».

Τσίπρας: «Δε θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο, θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση»

«Ο λαός κατάλαβε ποιος σας δίνει γραμμή. Σας δίνουν γραμμή ΜΜΕ ιδιοκτήτες των οποίων επιδίδονται σε λυσσαλέα επίθεση κατά της κυβέρνησης. Όλως τυχαίως συντονισμένα εδώ και 15 ημέρες με το που βρέθηκαν τα Paradise papers και την ατυχή ερώτηση που καταθέσατε για την βια για να βρεθείτε απολογούμενος για τις συνομιλίες του γραμματέα σας και τις καταθέσεις της γραμματέως του Χριστοφοράκου, με κρεσέντο από ΜΜΕ που ανήκουν σε κουμπάρο σας ο οποίος περνά το τελευταίο διάστημα πιο γρήγορα από το κατώφλι του εισαγγελέα. Τα βρήκε με τον πρώην εχθρό του για να αντιμετωπίσουν τον κοινό τους εχθρό που είναι η κυβέρνηση που τα βάζει με τα σκάνδαλα και την διαπλοκή» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:.

«Ένα μιντιακό λόμπι σας δίνει γραμμή. Εκεί καταντήσατε την ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο. Το παιχνιδάκι ταιριάζετε – δεν ταιριάζετε το έχουμε δει. Η εντιμότητα της επικοινωνίας μας όμως την γνωρίζετε. Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνησή ,μας. Στο βάθος του αρρωστημένου τους μυαλού είναι να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης θεωρώντας ότι είναι αδύναμος κρίκος ο Καμμένος. Θέλουν πάση θυσία να ρίξουν την κυβέρνηση ώστε να μην είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από την κρίση».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα και Καμμένο: Θα φύγετε μαζί και οι δυο!

mitsotakis kiriakos

«Η επιλογή του κ. Τσίπρα να παρευρίσκεται στη Βουλή σήμερα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της σκοτεινής υπόθεσης που συζητάμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «σκανδαλώδη, όπως φαίνεται» σύμβαση, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά του πρωθυπουργού και κατά τον προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο, δύο φορές τον επέλεξε για να συγκυβερνήσουν, ανέφερε και πρόσθεσε απευθυνόμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Άμυνας: «Ταιριάζετε. Η συγκολλητική ουσία που σας έφερε κοντά είναι ο τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα, ο λαϊκισμός... Όπως ήρθατε μαζί, έτσι θα φύγετε και μαζί... Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κ. Καμμένο, κ. Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σε οποιαδήποτε κανονική χώρα, ο Πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Κύριε Τσίπρα, μήπως σας εκβιάζει ο κ. Καμμένος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης, που, όπως είπε, έχει απορρίψει κάθε αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά στη σύμβαση πώλησης των βλημάτων, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Τσίπρα: «Γιατί εμπλέξατε έναν μεσάζοντα, γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που ενέχεται σε παραβάσεις, υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία και αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατ. στα δημόσια ταμεία;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

panos kammenos

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν γνωστός από το παρελθόν τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Κάμμενος, υπεραμυνόμενος της απόφασης για πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

«Το παραμύθι τελειώνει εδώ, ένα παραμύθι ψεύδους, κατασυκοφάντησης, λασπολογίας, κύριοι της ΝΔ», είπε, επιτιθέμενος με σφοδρότητα κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας και για «πωλητές βιβλίων των ναζί και γιλέκων», τους οποίους, όπως είπε, θα τους αντιμετωπίσει στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για μια καθ' όλα νόμιμη διακρατική συμφωνία και πως δεν υπάρχει κανένας μεσάζοντας.

«Έγινε μια προσφορά για πυρομαχικά που θα πληρώναμε για να τα καταστρέφαμε και τη δέχθηκα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όσο πιο πολύ χτυπάτε την κυβέρνηση τόσο πιο δυνατή θα είναι η συνοχή της».
Εξάλλου, επιφύλαξε μία «έκπληξη» - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - για τη ΝΔ που αφορούσε στον «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλο.

«Εμείς το μόνο που ξέραμε για τον Παπαδόπουλο ήταν ότι εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία και ελέγχθηκε πολλαπλώς και όσον αφορά το ποινικό του μητρώο και τις άδειες που θα έπρεπε να είχε», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ναι τον ξέρω, ξέρετε από πού; Από τον κ. Μητσοτάκη, που σήμερα λείπει δεν είναι εδώ».

Στο σημείο αυτό ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1988 είχε αποφασίσει ότι θα έδινε η Εθνική Τράπεζα δάνειο προς τη Ρωσία για να αποπληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς επειδή είχαν σταματήσει να πληρώνονται από τη Σοβιετική Ένωση. Ακόμη, πρόσθεσε ότι το 1991 πήγε αποστολή με 40 επιχειρηματίες στη Ρωσία, μαζί με τον τότε διοικητή της ΤτΕ, κ. Γερμίδη και με την κ. Μπακογιάννη και μαζί ήταν ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος με τον γιο του και εισέπραξαν 67 εκατομμύρια.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο δικηγόρος του Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ και τον κάλεσε να σηκώσει το χέρι του, για να προσθέσει: «Να δούμε ποιοι έχουν σχέση με τον Παπαδόπουλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Οι δευτερολογίες

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή έκανε λόγο για πλήρη ταύτιση Τσίπρα – Καμμένου και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έπεσε σε αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα, υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον κύριο Καμμένο. Ό, τι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου, είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου. Αυτό επιβεβαιώθηκε», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: Πρώτον, γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονταν μεσάζοντες; Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας κύριε Τσίπρα για τον κ. Παπαδόπουλο. Δεύτερο ερώτημα: Επιτρέπετε στον πρωθυπουργό κ. Πρόεδρε της Βουλής να διαβάζει το υλικό απόρρητων εγγράφων αλλά απαγορεύετε στους βουλευτές να δουν τα ίδια έγγραφα. Αυτό λέγεται συγκάλυψη. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Αν έχετε την καλοσύνη κ. Τσίπρα πείτε μας αν ο πρέσβης έχει συμπεριλάβει στην επίσημη αποστολή τον κ. Παπαδόπουλο κι αν αυτός συμμετέχει στο σουρεαλιστικό δράμα στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο υπουργός έδωσε εντολή να συλληφθεί ο αξιωματικός που αποκάλυψε πράγματα. Τι είπε κύριε Τσίπρα ο πρέσβης σε αυτό το τηλεγράφημα; Για ποιον δουλεύει ο κύριος Παπαδόπουλος; Ήταν μεσάζων; Γιατί κύριε Καμμένε δώσατε εντολή στον κ. Παπαδόπουλο; Θα απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα;

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Όχι μόνο επειδή η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει την υπόθεση, αλλά κι επειδή υπάρχουν κοινοβουλευτικά εργαλεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επίσης από τον υπουργό Άμυνας, στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών να προσέλθει ο κ. Κυριακίδης, προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών. «Να έρθει ο κ. Παπαδόπουλος. Να έρθει αν τον βρούμε ο κ. Σφακιανάκης. Μήπως να πούμε και στον κύριο Ρουμπάτη να έρθει; Για σας δουλεύει, στέλεχος της ΕΥΠ είναι. Γιατί κρατικές υπηρεσίες είναι αυτές που ζήτησαν την συμμετοχή της ΕΥΠ».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό με προσωπικούς χαρακτηρισμούς: «Κύριε Τσίπρα δεν θα το έλεγα αν ο εκπρόσωπός σας δεν είχε προχωρήσει σε μια ανακοίνωση με άκρως επιθετικό ύφος. Με χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος θρασύδειλο. Είστε θρασύς γιατί μας κουνάτε το δάχτυλο ενώ έχετε την φωλιά σας λερωμένη. Και είστε δειλός γιατί δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε τις ευθύνες σας.

Όσο για τις offshore εδώ πέρα θα είμαστε. Να συζητήσουμε για όλα. Να ξανασυζητήσουμε για τη Siemens, για τα Paradise Papers. Αλλά και για τη σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου. Αλλά και τις σχέσεις της Αυγής με offshore εταιρείες. Αλλά σήμερα θα απολογηθείτε εσείς» είπε κλείνοντας ο αρχηγός της ΝΔ.

Αλέξης Τσίπρας

«Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσετε πρόβλημα ηθικής σε αυτή την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή τη Δευτέρα (27/11/2017) ο Αλέξης Τσίπρας και απαντώντας σε έντονο ύφος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση της της επίκαιρης ερώτησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

«Το θράσος είναι όταν σηκώνει τη ρομφαία και ξιφουλκείς προκειμένου να αλλάξεις την ατζέντα. Η δειλία, όμως, όταν ζητάω εγώ να γίνει η συζήτηση ώστε να είμαι παρών σε άλλη ημερομηνία, είναι να βάζετε εκπροσώπους σας στην επιτροπή των προέδρων να ζητούν να μην αναβληθεί!», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεσε: «Ο κύριος Σφακιανάκης απεδείχθη πως ήταν η πηγή της ιστορίας, για να ξεσηκωθεί όλος αυτός ο θόρυβος. Αντί να απολογηθείτε για το θράσος σας να προχωρήσετε σε μια τέτοια σκευωρία, ζητάτε και τα ρέστα!». «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους μεσάζοντες, ενώ εμείς δουλεύουμε για τη χώρα», προσέθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, παράλληλα: «Από τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή αναδείχθηκε ότι η ΝΔ μαζί με ΜΜΕ κατασκεύασαν μια σκευωρία με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

«Όταν αποκάλυψα τα τηλεγραφήματα ειδικού τύπου του πρέσβη και της πρεσβείας πάνω στα οποία έχετε στηρίξει τη σπέκουλα, εσείς αντιτείνατε ότι υπάρχουν και άλλα έγγραφα ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και όχι ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή;».

«Προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου», επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «στην προσπάθεια σας να δημιουργήσετε αντιπολιτευτικό λόγο εμπλέκεται το διπλωματικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή», και τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη».

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό τη συνεδρίαση από το ξεκίνημά της

Σχετικές ειδήσεις