ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2018: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2018: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2018 | Ειδήσεις: Υπερψηφίστηκε λίγο πριν από τις 10:40 την Τρίτη (19/12/2017) στη Βουλή, με ψήφους 153 «υπέρ», 144 «κατά» σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018. Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συζήτηση με τις «μονομαχίες» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να οδηγούν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση.

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΑΚΡΑΙΑΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΧΤΥΠΗΣΕ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ κατά του Προϋπολογισμού ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήταν η πρώτη φορά που η ψηφοφορία δεν διεξήχθη τα μεσάνυχτα, καθώς δεν υπήρξαν δευτερολογίες ούτε από πλευράς του πρωθυπουργού ούτε και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: «Είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός»

tsipras

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, τονίζοντας πως μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει.

«Είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως η χώρα ανακτά επιτέλους την αξιοπιστία της.

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε να… πέσει κάτω η γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι «το απόφθεγμα που είπατε δεν ήταν του Αϊνστάιν, είναι από τα ψεύτικα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. «Είπατε ότι ο Αϊνστάιν ανέφερε πως "είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα" αλλά δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ειρωνικά πως οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν τον ενημερώνουν σωστά… (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μία εντελώς διαφορετική εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015. «Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία, με μηδενική αξιοπιστία με τα ομόλογα να αγγίζουν το 8%. Από μία κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα ενώ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες και έξι μήνες είχε εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση. Κυβερνούσατε με ΠΝΠ και με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στην πλατεία Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους. «Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής και στα δύο πρώτα χρόνια. Εσείς συμφωνήσατε σε φορολογική προσαρμογή 30 δισ. εμείς δεν ξεπερνάμε τα πέντε. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν κρύψαμε τη συμφωνία από τον ελληνικό λαό, αλλά πήγαμε σε εκλογές».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα πως ο ελληνικός λαός δεν είναι χαζός, «σας ξέρει πολύ καλά, ξέρει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια και θα σας οδηγήσει σε ήττα και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2019».

«Είχατε σκοπό μετά το ψεύτικο success story, θα κρύβατε στην πιστοληπτική γραμμή τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα μέτρα στην επόμενη αξιολόγηση. Στα μνημόνια οδηγηθήκαμε εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Μιλούσατε για success story με επιτόκια στο 8%. Εμείς μιλάμε για τέλος της περιπέτειας και δε λέμε ψέματα, γιατί ήδη οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος τα επιτόκια έχουν πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς συγκρίνετε λοιπόν;», είπε χειροκροτούμενος ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που φαίνονται στην οικονομία σε ότι αφορά το ΑΕΠ αλλά και στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.

Το 2014 η ανεργία χτύπησε ταβάνι στο 27% καθώς χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σήμερα η Εργάνη έδειξε ότι έχουμε μετά το 2014 συνολικά 300.000 θέσεις εργασίας και εξ αυτών συνολικά το 63% είναι σταθερές (70% ήταν το ποσοστό το 2017). Μέσα στο 2017 καταγράφηκαν 14.000 νέες επιχειρήσεις, σημείωσε.

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως όταν αναφέρεται στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνά ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, αλλά και ότι «καμία δεν μπήκε (σε μνημόνιο) και έχασε το 25% του ΑΕΠ». «Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

«Τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια»

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως από την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έχουμε έσοδα 600 εκατομμύρια, όταν η ΝΔ έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς.

«Εμείς πρώτοι τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το κοινωνικό μέρισμα που μοιράσαμε με κριτήρια και οριζόντια στο 30% του πληθυσμού, μας κατηγορείτε ότι είναι από υπερφορολόγηση. Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν συγκρίνει ότι η ΝΔ με δέκα φορές σκληρότερη προσαρμογή δεν έπιασε καν τους στόχους;».

Όπως είπε, ο ΕΦΚΑ που είναι από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, είναι πλεονασματικός. Από τον έλεγχο δαπανών που έγινε χωρίς απαίτηση των δανειστών αλλά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξοικονομήθηκαν πόροι.

Η ΝΔ δεν λέει ποιες δαπάνες θα κόψει για να μειώσει τη φορολογία. Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση πόρων για Υγεία και Παιδεία.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αποτύχατε παταγωδώς σε όλα, κύριε Τσίπρα»

«Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που η εκλογή του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη. Εσείς που είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ένα μήνα νωρίτερα είχατε εργαλειοποιήσει το Σύνταγμα, υπονομεύοντας την προεδρική εκλογή», είπε την Τρίτη (19/12/2017) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού.

«Σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές. Εκλεχθήκατε μία φορά ως μνημονιακοί και μία ως αντιμνημονιακοί. Αποτύχατε παταγωδώς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης.

«Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει σε μνημόνια και η οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανο κάποιων δανειστών. Πώς το είχατε πει κ. Τσίπρα κάποτε; Χρήσιμοι ηλίθιοι. Αποτύχατε ως αντιμνημονιακοί αλλά και ως διαχειριστές του μνημονίου. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

mitsotakis vouli 2

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων, αντιλαϊκός και άδικος. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται, οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο. Δεν αξίζει στους έλληνες πολίτες ακόμη ένας χρόνος θυσίες».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχετε λύσεις. Ο λαός σας έχει ήδη ακριβοπληρώσει. Ο προυπολογισμός του 2018 μεγαλώνει κι άλλο τον λογαριασμό. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης σας. Η οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, υπάρχουν μέτρα μέχρι το 2022 τουλάχιστον. Θα υπάρξει μια ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του '18 που θα συνδέεται με την όποια λύση θα υπάρχει για το χρέος. Από αυτή την πολιτική τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, διαλύετε τη μεσαία τάξη».

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δυσοίωνες προβλέψεις» αναφορικά με τους δείκτες ανάπτυξης για φέτος.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το 2017 θα κλείσει χαμηλότερα σε όλους τους τομείς σε σχέση με τις προβλέψεις του περσινού Προϋπολογισμού. Η ανάπτυξη θα βρεθεί στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. Κάθε δύο μήνες αναθεωρούσατε τους στόχους προς τα κάτω. Για το ΔΝΤ γίναμε αρνητικό παράδειγμα. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει χαμηλές τιμές πετρελαίου και ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό πεδίο προς τους οικονομικούς μας εταίρους. Είναι πλήρης αποτυχία. Ο στόχος ήταν 9.5% στις επενδύσεις και είμαστε στο 5,1%. Δημόσιες επενδύσεις, κάτω κατά 800 εκατομμύρια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να αυξάνονται».

Για τα υπερλπλεονάσματα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Μία εξήγηση υπάρχει μόνο για τη συνειδητή επιλογή υπερπλεονασμάτων. Θέλτε τα πλεονάσματα για να μοιράζετε επιδόματα αντιγράφοντας τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Παίρνετε από τη μία 20 και δίνετε ένα».

Υπογράμμισε δε: «Δυο εργαζόμενοι των 500 ευρώ εισφέρουν στα ταμεία όσο ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ, για αυτό και τα έσοδα των ταμείων δεν αυξάνονται με βιώσιμο τρόπο αλλά μόνο συγκυριακά. Από τις κατασχέσεις και την υπερφορολόγηση προκύπτει το πλεόνασμα και από την εσωτερική στάση πληρωμών αλλά και την καθυστέρηση απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων».

Για τις αιτιάσεις της συμπολίτευσης περί διαπολοκής: «Θα κάνετε κάτι για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο; Για αυτούς που έχουν τους servers τους στη Μάλτα και δηλώνουν ό,τι προαιρούνται. Ή μήπως επεiδή τελευταία απέκτησαν ΜΜΕ που όλως τυχαίως στηρίζουν την Κυβέρνηση θα συνεχίζουν ανενόχλητοι; Τολμάτε να μιλάτε εσείς για διαπλοκή;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ψέμα» τα περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο, στα οποία αναφέρεται κατά καιρούς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: «Μας έχετε βάλει ήδη στο τέταρτο Μνημόνιο. Στην Ευρώπη το αποκαλούν ήδη "υβριδικό Μνημόνιο" με μέτρα ύψους 5,1 δισ., με μείωση συντάξεων, με μείωση αφορολόγητου και με δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Για ποια «καθαρή έξοδο» μιλάτε λοιπόν, όταν υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και διερωτήθηκε γιατί χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος δεν έλαβαν επιπλέον μέτρα μετά τα Μνημόνιά τους ή δεν ανακοίνωσαν υψηλά πλεονάσματα, ενώ στην Ελλάδα έγινε το αντίθετο.

«Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί μόνο όταν κάνουμε αυτά που έκαναν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα για το μέλλον, χωρίς ασφυκτική επιτήρηση, χωρίς δέσμευση για εξοντωτικά υπερπλεονάσματα», ανέφερε.

Για την ποσοτική χαλάρωση: «Μέχρι πρότινος μας λέγατε ότι η ποσοτική χαλάρωση ήταν αναγκαία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και πρόσφατα μας είπατε ότι τελικά δεν είναι απαραίτητο το QE. Φταίω εγώ να σας πω τώρα "ψεύτη"; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο "κωλοτούμπας", που έχετε πατεντάρει;», συνέχισε σε ειρωνικό ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Χρησιμοποιώντας μια σκληρή φρασεολογία και στρέφοντας τα βέλη του επί προσωπικού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό: «Το πρόβλημά σας κ. Τσίπρα δεν είναι η ιδεολογία σας, αμφιβάλλω αν έχετε οποιαδήποτε. Το πρόβλημά σας, κύριε Τσίπρα, είναι ο κυνισμός σας και η ανηθικότητά σας».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμό μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών από το νόμο Κατσέλη. Ολα τα άλλα είναι ντροπή να τα λέτε. Οποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι 100% απροστατεύτος. Αλλάξτε το νόμο».

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει ειναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας με σώματα στα οποια δίνετε επιδόματα. Ο οργανισμός συγκοινωνιακού έργου Θεσσαλονίκης ειναι απαραίτητος; Η ρυθμιστική αρχή λιμένων είναι απαραίτητη; Το αγαπημένο μου, το Μουσείου Αγροτικού Κινήματος, απολύτως απαραίτητο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα. Αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της Μεταπολίτευσης. Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να συγκρατήσουμε τις δαπάνες και σιγουρα μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο. Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι εγκλωβισμένη. Το βάρος πέφτει στους δικους μας ώμους. Ολο και περισσότεροι Ελληνες ακόμη και αυτοί που δεν ψήφισαν ΝΔ καταλαβαίνουν ότι έχουμε σχέδιο και μπορουμε να ενώσουμε. Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες οι πατριώτες και οι γερμανοτσολιάδες, οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Η Ελλάδα είναι μία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που ειμαι αρχηγός της ΝΔ. Όταν έρθει η ώρα που δεν αργεί, θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος, η δική σας έξοδος από την εξουσία. Όταν θα βρεθείτε πολύ λιγότεροι στα έδρανα της αντιπολίτευσης χωρίς τη συγκολλητική ουσία της εξουσίας, τότε θα δούμε. Η ΝΔ συνεχίζει το δικό της αγώνα ώστε το 2018 να είναι έτος πολιτικής ανατροπής», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Προϋπολογισμό

Σχετικές ειδήσεις