ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις Κοντονή-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Διαβεβαιώσεις Κοντονή-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όλων όσοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα ενημερώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για το ζήτημα αυτό, ενώ μιλώντας στην ολομέλεια τόνισε πως η τροπολογία αυτή δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία, αλλά με την προστασία αυτών που διεξάγουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σαφείς διαβεβαιώσεις για την προστασία της πρώτης επανέλαβαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

«Και σήμερα λέμε κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος υπεραμύνθηκε στη Βουλή την τροπολογία που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων μπλοκάρουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών. «Είμαστε υπερήφανοι που φωνάζαμε «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» υποστήριξε νωρίτερα και «το φωνάζουμε και ακόμα και σήμερα».

«Εμείς εντάξαμε την προστασία της α΄κατοικίας στο νόμο Κατσέλη με την τροποποίηση Σταθάκη. Η ρύθμιση για την υφιστάμενη προστασία λήγει στις 31 Δεκέμβρη 2018. Σε ένα χρόνο από τώρα. Έχει πει ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση εξετάζει και επανεξετάζει το ζήτημα και πως αν υπάρξει πρόβλημα, θα το επιλύσει νομοθετικά» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι «η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη από πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2018 με Νόμο».

«O νόμος είναι σαφέστατος» είπε και πρόσθεσε «Ως συγγραφέας του νόμου σας λέω ότι η αν ενταχθεί κάποιος στο νόμο η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη».

Με τις διαβεβαιώσεις έως τις 31 /12/2018 τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορούν να κάνουν αίτηση να υπαχθούν στον αναθεωρημένο νόμο, για να σώσουν την μία και μοναδική κατοικία τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που προστατεύεται δεν υπερβαίνει για τον άγαμο τις 180.000 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για το ζευγάρι στις 220.000 και κατά 20.000 για κάθε παιδί. Φθάνει έτσι στις 280.000 για μία οικογένεια με τρία παιδιά.

Αρκεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις