ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis - Στουρνάρας: Αισχρές συκοφαντίες όσα λένε οι μάρτυρες (vid)

Προανακριτική Novartis - Στουρνάρας: Αισχρές συκοφαντίες όσα λένε οι μάρτυρες (vid)

Προανακριτική Novartis - Απέκρουσε μία – μία τις κατηγορίες που προσάπτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατά της συζύγου του και της εταιρείας της, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζας της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δίστασε αν θα πρέπει να μιλήσει ή να καταθέσει απλά ένα υπόμνημα. «Η απουσία μου από τα κοινοβούλια θα μπορούσε να εκληφθεί ως καταφρόνηση των θεσμών» σημείωσε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η μη παρουσία του σήμερα στη Βουλή θα υπονοούσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ανεξάρτητοι. Επιπλέον, δήλωσε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί, κάτι το οποίο δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε ως έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του.

«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου»

Στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου, η οποία διαθέτει εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι από το 2013 η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του. Μάλιστα ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του για τα όσα υφίσταται και της συνέστησε να κάνει υπομονή. «Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό για τα όσα αισχρά ζει επειδή είναι σύζυγός μου» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι καταγγελίες των αγνώστων μαρτύρων έχουν εκείνον στόχο.

«Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο»

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση και επισήμανε ότι έχουν κατασχεθεί, εδώ και καιρό και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί όλα τα αρχεία της εταιρείας, χωρίς να προκύψει το παραμικρό.

«Η κατηγορία της συζύγου μου και της εταιρείας, με προστατευόμενους μάρτυρες έχουν στόχο εμένα» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες, αναφέροντας, μάλιστα, ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης όταν εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός. «Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο» παρατήρησε.

«Οι μαρτυρίες είναι εντελώς ψευδείς»

Για τη Novartis είπε ότι ήταν μία από τις εταιρείες που ήταν πελάτης της συζύγου του με πολύ μικρή συμμετοχή στο τζίρο της εταιρείας, ο οποίος είχε μειωθεί σημαντικά όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.

«Μόνο το 2% του κύκλου εργασιών της εταιρείας της συζύγου ήταν από τη Novartis όταν ήμουν υπουργός. Όλα συμπεριλαμβάνονται στα πόθεν έσχες μας, τα οποία είναι πεντακάθαρα όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Γι' αυτήν καθ' αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στη λάσπη που είχε εισπράξει από δημοσιεύματα, τα οποία, όπως είπε, έχουν στόχο να πλήξουν την τιμή και την προσωπικότητά του, καθώς διαχύθηκαν και στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό, πλήττοντας βάναυσα στο κύρος της χώρας.

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.

«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή

Δείτε στο Liveblog του Newsbomb.gr τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το σκάνδαλο Novartis