ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE Βουλή: Η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της υπόθεσης Novartis

LIVE Βουλή: Η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της υπόθεσης Novartis

LIVE Βουλή | Υπόθεση Novartis:Σε υψηλούς τόνους εκτυλίσσεται την Παρασκευή (18/05/2018) στη Βουλή η συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας για την υπόθεση της Novartis -Παρακολουθήστε σε ζωντανή σύνδεση με τη Βουλή των Ελλήνων τη συζήτηση και ψήφιση σε επίπεδο Ολομέλειας του πορίσματος για την παραπομπή ή μη των πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση.

Δείτε LIVE εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής:

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το «καλημέρα» της συζήτησης αντέδρασαν έντονα τόσο για το γεγονός ότι θα στηθούν δέκα κάλπες, όσο και για τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με αποχώρηση από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Τασία Χριστοδουλοπούλου, τα ψηφοδέλτια θα δίνουν στους βουλευτές τρεις επιλογές:

  • Ναι στην δίωξη
  • Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα και
  • Παρών

Διαβάστε σχετικά:

«Από το 2011 υπάρχουν έγγραφα για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αυτό, δηλαδή, που αποκαλείτε σκευωρία. Υπήρχαν έγγραφα για τη διαφθορά εταιρειών που χρηματοδοτούσαν επίορκους κρατικούς αξιωματούχους. Η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε όμως τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και υπογράμμισε ότι το θέμα της Novartis δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης αρχικά και τη μετακύλιση τής στις πλάτες των ασθενών στη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής επικαλέστηκε εκθέσεις όπως του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας και σε έγγραφα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα με αναφορές του στη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε επίσης και σε έκθεση, και πάλι του κ. Σούρλα, σύμφωνα με την οποία ΟΟΣΑ και ΗΠΑ είχαν γνωστοποιήσει από το 2011 στην Ελλάδα ότι είχε γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός για διαφθορά και χρηματισμό Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.

«Ο τρόπος που στήνεται το ψηφοδέλτιο υφαρπάζει από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων και αυτό δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ και ζήτησε να υπάρξει νέο ψηφοδέλτιο. «Το ψηφοδέλτιο να επανασυνταχθεί… Το ψευδεπίγραφο δίλημμα το απορρίπτουμε στο σύνολο του, δεν το απαντάμε, το απορρίπτουμε, δεν θα τοποθετηθούμε», είπε και πρόσθεσε πως το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι μια «ανοησία» που θα μείνει ανεξίτηλα στις γελοιογραφίες της ιστορίας.

«Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να στήσετε ένα πανηγύρι», είπε από τη ΔΗΣΥ ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Είναι προφανής η αντισυνταγματικότητα προκειμένου να καλύψετε τα πολιτικά σας ατοπήματα. Δεν μπαίνουμε στην συζήτηση για το ψηφοδέλτιο. Είναι αντικανονικό», είπε, ενώ ενστάσεις για το ψηφοδέλτιο εξέφρασε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Για πολιτικά παιχνίδια και κομματικές επιδιώξεις έκανε λόγο ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Απέρριψαν τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να κάνει λόγο για ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη ΝΔ.

«Πάνω από την συντηρητική παράταξη πλανιέται το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στην συζήτηση της Βουλής για την Εθνική Αντίσταση. Ο μακαρίτης Αβέρωφ μπροστά στο αδιέξοδο αναγκάστηκε να αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα για να μην πλησιάσει κανείς εκ των βουλευτών του στην κάλπη», είπε για να συμπληρώσει πως το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η ΝΔ σήμερα. Υποστήριξε ακόμη, πως η ελεύθερη βούληση των βουλευτών εξυπηρετείται με τις δέκα κάλπες.

«Αν υπήρχε ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν θα υπήρχε ως φάντασμα, αλλά ως ευλογία και λυπάμαι που δεν υπάρχει για να σας βάλει λίγο μυαλό», απάντησε ο Νίκος Δένδιας που επέμεινε στην αλλαγή των ψηφοδελτίων.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν δια εγέρσεως από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Τι προβλέπει η ημερησία διάταξη της Βουλής

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ημερησία διάταξη της Βουλής, θα συζητηθεί και θα ληφθεί «απόφαση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, συσταθείσας με την από 21-2-2018 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3169/2285/28-2-2018 απόφαση του Προέδρου της Βουλής, για την άσκηση ή μη δίωξης κατά των πρώην Πρωθυπουργών: 1) Αντωνίου Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην Υπουργών: 1) Δημητρίου Αβραμόπουλου, 2) Ανδρέα Λοβέρδου, 3) Ανδρέα Λυκουρέντζου, 4) Μάριου Σαλμά, 5) Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη, 6) Ιωάννη Στουρνάρα, 7) Ευάγγελου Βενιζέλου, 8) Γεωργίου Κουτρουμάνη για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων: α) της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων (άρθρο 159 παρ. 1 Π.Κ., όπως αντικαταστάθηκε με την υποπαρ. ΙΕ4 του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014), β) της παθητικής δωροδοκίας (άρθρο 235 παρ. 1-2 Π.Κ., όπως ίσχυε με το άρθρο δεύτερο παρ. 1 του ν. 3666/2008 και με την παρ. 9α του άρθρου 24 του ν. 3943/2011) και γ) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (άρθρο 2 παρ. 2 α, γ και δ του ν. 3691/2008), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο πόρισμα και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος, 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών», όπως ισχύουν.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ, οπότε θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες για την παραπομπή ή μη των δέκα πολιτικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis έχει προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, έχει προτέινει να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Σχετικές ειδήσεις