ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: «Ζούμε σε έναν άγριο καπιταλισμό»

Κώστας Γαβράς: «Ζούμε σε έναν άγριο καπιταλισμό»

Μια κυνική φράση ενός στελέχους της Goldman Sachs ήταν η αφορμή για την καινούρια ταινία του Κώστα Γαβρά, το «Κεφάλαιο», που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

«Μαζεύουμε τα χρήματα από τους φτωχούς που είναι πολλοί για να τα δίνουμε στους πλούσιους που είναι λίγοι» ήταν η επίμαχη φράση. Έτσι ο Κώστας Γαβράς δημιούργησε μια ταινία για τον κόσμο του χρηματιστηριακού κεφαλαίου μέσα από τις περιπέτειες ενός «κανονικού» ανθρώπου που εξελίσσεται σε έναν αδίστακτο τραπεζίτη.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να συζητήσει με τον κόσμο, που προσήλθε μαζικά, παρά το τσουχτερό κρύο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «ζούμε σε έναν άγριο καπιταλισμό, γυρίσαμε πίσω πολλά χρόνια, στον 19ο αιώνα». Έχει παραμεριστεί η ηθική, η δημοκρατία είναι πλασματική, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και των επιχειρήσεων διευθύνουν τον κόσμο, είπε αναφερόμενος στο βιβλίο του τραπεζίτη Ζαν Πιερλεβάντ «Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός».

Μιλώντας για τη Γαλλία και την οικονομική κρίση, ο Κώστας Γαβράς είπε ότι οι ομαδικές απολύσεις γίνονται υπό τον τίτλο του «κοινωνικού προγραμματισμού» (plans sociaux). «Σαν να πρόκειται για δώρο στους ανθρώπους».

«Τη λύση στα τεράστια προβλήματα, δεν θα τη δώσει μια ταινία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος ούτε του κινηματογράφου ούτε του σκηνοθέτη. Εμένα μ' ενδιαφέρει η αντίσταση στην καταστροφή. Η λύση θα έρθει από τους ανθρώπους που ψηφίζουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιους διαλέγουμε και γιατί τους διαλέγουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και κυρίως είναι πρόβλημα ελληνικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε.

Τέλος, ο Έλληνας δημιουργός του «Ζ», του «Αγνοούμενου» και τόσων ακόμα διεθνών επιτυχιών, απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις του κοινού. Για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, για παράδειγμα, που πρόσφατα πήρε το ρωσικό διαβατήριο, σχολίασε: «Πρέπει να το ανεχθούμε. Είναι ο μεγαλύτερος Γάλλος ηθοποιός μετά τον Ζαν Γκαμπέν. Τον έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ, δεν μπορούμε να τον απαρνηθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη».

Για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, είπε: «Με συγκινεί το ταλέντο του, ο κόσμος που δημιουργεί. Τρέφω θαυμασμό για το έργο του Θόδωρου. Υπήρξε μεγάλος σκηνοθέτης και θα παραμείνει. Έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διάδοση του ελληνικού κινηματογράφου, διεθνώς».