ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζένη Βάνου: «Σίγησε» για πάντα το «αηδόνι» (video)

Τζένη Βάνου: «Σίγησε» για πάντα το «αηδόνι» (video)

«Χτυπημένη» από την επάρατο νόσο έφυγε σήμερα από τη ζωή η Τζένη Βάνου, το «αηδόνι» του ελληνικού πενταγράμμου, όπως την αποκαλούσε ο Μίμης Πλέσσας.

Η Ευγενία Βραχνού, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, όπου και ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας.

Τραγούδησε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Το 1982 συνάντησε τον Τόλη Βοσκόπουλο που της έκλεισε συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ερμήνευσε τραγούδια σημαντικών συνθετών, από τον Κώστα Γιαννίδη, τον Τάκη Μωράκη και τον Μίκη Θεοδωράκη έως τον Μαμαγκάκη και τον Ιακωβίδη αλλά το μεγάλο της παράπονο ήταν που δεν συνεργάσθηκε ποτέ με τον Μάνο Χατζιδάκι.

«Εκείνη πάει στην καλύτερη χορωδία του παραδείσου ελπίζω, και θα είναι σαν πίστα, και εγώ ούτε λίγο ούτε πολύ περιμένω να συνηθίσω στο σκοτάδι. Μόνο με τις μεγαλύτερες φωνές μπορώ να την φανταστώ», δήλωσε για τη «μούσα» του ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας.

«Μια κρυστάλλινη φωνή που τη ζήλεψαν πάρα πολλές τραγουδίστριες. Τη ζηλέψαμε και θα μπορούσε να κάνει μια διεθνή καριέρα η Τζένη, αν είχε φύγει από την Ελλάδα», δήλωσε για την απώλεια της Τζένης Βάνου η Χαρούλα Αλεξίου.

Διαβάστε επίσης:

Τζένη Βάνου: Οι αξέχαστες επιτυχίες που άφησε πίσω της

Φτωχότερο το ελληνικό τραγούδι - Έφυγε η Τζένη Βάνου

«Εφυγε» η Τζένη Βάνου- Μένουν τα τραγούδια της αθάνατα στον χρόνο