ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν ο Μεσσίας επέστρεφε σήμερα στη γη;

Αν ο Μεσσίας επέστρεφε σήμερα στη γη;
Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα για το πώς θα ήταν ο Ιησούς αν ερχόταν σήμερα στη γη...

της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη

Το νέο μυθιστόρημα του γνωστού ανατρεπτικού συγγραφέα φαντάζεται ένα σύγχρονο Μεσσία στη Νέα Υόρκη της παρανομίας, του υποκόσμου, των ναρκωτικών και της βίας.

«Πόσο διαφορετικά από εμάς θα μπορούσε να ζει ο Μεσσίας εάν επέστρεφε στη γη;» Την απάντηση στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να δώσει ο αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Φρέι στο νέο βιβλίο του: «Η τελική Διαθήκη της Αγίας Γραφής» (The Final Testament of the Holy Bible) που κυκλοφορεί τη Μεγάλη Παρασκευή και που σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί συνέχεια της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Ο «σύγχρονος» Μεσσίας, του Τζέιμς Φρέι, ζει σε εργατικές γειτονιές του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, είναι αλκοολικός, ναρκομανής, ομοφυλόφιλος κάνει παρά με τον υπόκοσμο, με πόρνες και μάλιστα δε διστάζει να αφήσει έγκυο μία από αυτές και μετά να της ζητήσει να κάνει έκτρωση. «Έτσι φαντάζομαι τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο newsbomb.gr ο γνωστός συγγραφέας. Η ύβρις και η βλασφημία είναι άγνωστες λέξεις για τον ίδιο.

«Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει και να τον φαντάζεται με όποιο τρόπο θέλει. Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν εάν ο Ιησούς επέστρεφε στη γη για να ζήσει ανάμεσά μας. Πώς θα ήταν εμφανισιακά , πώς θα τον αναγνωρίζαμε , ποιο τρόπο ζωής θα επέλεγε, σε τι θα πίστευε και προπαντός ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου. Αυτό προσπάθησα να κάνω με αυτό το βιβλίο. Να πω τη δική μου ιστορία, τη δική μου εκδοχή προσαρμοσμένη στη σύγχρονη κοινωνία. Δεν είμαι άθεος εάν αυτό υπονοείτε. Είμαι σκεπτικιστής. Σίγουρα πάντως δεν είμαι περισσότερο άθεος από άλλους».

Όπως ήταν φυσικό, το μυθιστόρημα έχει προκαλέσει σάλο με τις κριτικές να διΐστανται και τα ξίφη να διασταυρώνονται. Η επιλογή της περιόδου του Πάσχα και συγκεκριμένα της Μεγάλης Παρασκευής για την κυκλοφορία του βιβλίου δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. «Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μία θρησκευτική ημέρα και εγώ έγραψα ένα θρησκευτικό βιβλίο. Θα βρίσκατε εσείς καταλληλότερη ημέρα; » συνεχίζει ο Τζέιμς Φρέι.

Όσο για την απήχηση του κόσμου και τις αντιδράσεις των αναγνωστών; Λίγο τον ενδιαφέρει. «Το βιβλίο μου θα το διαβάσουν άνθρωποι χωρίς παρωπίδες. Δεν έχω ιδέα πώς θα αντιδράσουν. Ξέρω ότι πολλοί θα πουν ότι ο Τζέιμς κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει σάλο και να αυξήσει τις πωλήσεις. Ο περιορισμένος αριθμός συνεντεύξεων και το γεγονός ότι δε σκοπεύω να κάνω περιοδεία για την προώθηση του έργου μου δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Στην Αμερική θα κυκλοφορήσουν μόνο 10.000 αντίτυπα. Οι πωλήσεις δεν με απασχολούν. Ήθελα να πω μία ιστορία για τον Ιησού και την είπα».