ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκτός φεστιβάλ Καννών ο Λάνθιμος;

Εκτός φεστιβάλ Καννών ο Λάνθιμος;
Εντύπωση έχει προκαλέσει η απουσία της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Άλπεις»...

Εντύπωση έχει προκαλέσει η απουσία της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Άλπεις» από τις υποψηφιότητες στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ταινία είναι ανάμεσα στις επιλαχούσες και δεν αποκλείεται να προστεθεί τελευταία στιγμή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Το φετινό διαγωνιστικό των Καννών φιλοξενεί πλήθος «δυνατών» ονομάτων: από τους αδελφούς Νταρντέν και τον Τέρενς Μάλικ, μέχρι τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον Λαρς Φον Τρίερ, γεγονός που μπορεί να δικαιολογεί το γιατί η ταινία του Γ.Λάνθιμου έμεινε έξω από την επίσημη λίστα.

Όπως ανέφερε μερικές ημέρες νωρίτερα ο Guardian, η απουσία των Άλπεων -αλλά και του Elena του Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ και του Pray του Μπριγιάντε Μεντόζα- αποτέλεσε έκπληξη. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φήμες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι μία από αυτές τις ταινίες είναι πιθανόν να προστεθεί την τελευταία στιγμή στο διαγωνιστικό τμήμα.

Άλλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θεωρούσαν -πριν την ανακοίνωση του προγράμματος- σχεδόν δεδομένη τη συμμετοχή του Γ.Λάνθιμου στο Φεστιβάλ, κάτι που ενίσχυε το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης αποτελεί ουσιαστικά ανακάλυψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.

Προς το παρόν η μόνη ελληνική συμμετοχή είναι εκείνη του Μιχάλη Κωνσταντάτου στα projects (ημιτελείς παραγωγές που ευελπιστούν να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των ταινιών.