ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Endless River: To νέο άλμπουμ των Pink Floyd έρχεται τον Οκτώβρη

Endless River: To νέο άλμπουμ των Pink Floyd έρχεται τον Οκτώβρη

20 χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκους, οι Pink Floyd θα ακουστούν ξανά.

Η ανακοίνωση για το νέο άλμπουμ των Pink Floyd ήρθε μέσω twitter, αφού η Πόλυ Σάμσον, σύζυγος του Ντέιβιντ Γκίλμουρ, δεν μπόρεσε να κρατηθεί και το ομολόγησε!

Το νέο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα τιτλοφορείται The Endless River και θα περιέχει τραγούδια γραμμένα 1994, στα οποία συμμετέχει και ο Ρίκ Ράιτ ο οποίος απεβίωσε το 2008.

Η είδηση πλέον είναι επιβεβαιωμένη και όλος ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβρη, προκειμένου να ακούσει μια ακόμα δουλειά του θρυλικού ροκ συγκροτήματος, που μας έχει χαρίσει πολλά όμορφα τραγούδια.

Στον δίσκο συμμετέχουν τα τρία από τα τέσσερα μέλη των Floyd αφού από το 1985 κι έπειτα, ο αρχικός εμπνευστής του, Ρότζερ Ουότερς, είχε αποχωρήσει.

Ποιοι είναι οι Pink Floyd

Όποιος δεν ξέρει τους Pink Floyd, δεν έχει ακούσει ποτέ του ροκ. Το βρετανικό συγκρότημα που αποτελούταν από τους Ντέιβιντ Γκίλμορ, Ρότζερ Γουότερς, Νικ Μέισον και Ρίτσαρντ Ράιτ. Συνολικά ηχογράφησαν 14 άλμπουμ σε στούντιο και τρία live τους και είναι από τα πιο πετυχημένα συγκροτήματα Παγκοσμίως.

Το έτος ίδρυσής τους ήταν το 1965. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο μπασίστας Ρότζερ Γουότερς, στα ντραμς ο Νικ Μέισον και ο Ρίτσαρντ Ράιτ στα πλήκτρα, ενώ κιθάρα έπαιζε ο Σιντ Μπάρετ, ο οποίος σύντομα έχασε τον έλεγχο έχοντας τεράστια αδυναμία στα παραισθησιογόνα ναρκωτικά. Έτσι επισπεύδεται η διαδικασία προσθήκης ενός ακόμα κιθαρίστα, το όνομα του οποίου είναι Ντέιβιντ Γκίλμορ. Λίγο καιρό μετά μάλιστα, το συγκρότημα αποφασίζει να επανέλθει στην τετραμελή του μορφή κι έτσι ο Μπάρετ αποχωρεί το 1968.

Οι Pink Floyd «ακούγονται» δυνατά στο Παγκόσμιο κοινό με την κυκλοφορία του δίσκου Atom Heart Mother. Το ομώνυμο τραγούδι έχει διάρκεια 24 περίπου λεπτά και στην ηχογράφησή του συμμετείχε ορχήστρα 40 μελών.
Το 1973 κι ενώ πλέον οι Βρετανοί συγκαταλέγονται στα μεγάλα ονόματα της ροκ σκηνής, έρχεται η δουλειά τους με τίτλο The dark side of the moon η οποία καθηλώνει κάθε φίλο της εναλλακτικής ροκ. Ατμοσφαιρική μουσική και ψυχεδέλεια που ξεπερνούσε κάθε άκουσμα της εποχής, που πολλές φορές συνδυάζονταν με τζαζ. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στην ιστορία ως ο δίσκος που έγινε φορές πλατινένιος στη Βρετανία.

Η συνέχεια είναι καλπάζουσα. Wish You Were Here το 1975, ενώ η αποθέωση και το «ταβάνι» κατά πολλούς, είναι το The Wall, το οποίο κυκλοφορεί το 1979 και το μοναδικό του single «Another Brick in the Wall» ακούγεται παντού ακόμα και σήμερα, ωστόσο μετά από μερικά χρόνια ακολουθεί η συνέχεια αυτού του δίσκου, τον οποίο είχε αναλάβει προσωπικά ο Ουότερς με τίτλο The Final Cut και αποτελεί την αρχή του τέλους για το θρυλικό συγκρότημα, αφού το 85' ο Ουότερς αποχωρεί και θέλει να κρατήσει ο ίδιος το όνομα του γκρουπ προκειμένου να φέρει νέα μέλη, ωστόσο οι Γκίλμορ και Μέισον κερδίζουν τη μάχη και παραμένουν Pink Floyd.

Από τότε οι σχέσεις τους δεν έφτιαξαν ποτέ. Έκαναν μια κοινή εμφάνιση το 2005 αλλά τίποτα δεν ήταν όπως παλιά...