ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νύχτες Πρεμιέρας: Έντεκα ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ

Νύχτες Πρεμιέρας: Έντεκα ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ

Εντεκα ταινίες από Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, με τις περισσότερες να έχουν ήδη διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού επετειακού 20ου Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας - «Νύχτες Πρεμιέρας».

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα εγκαινιάστηκε το 2005, για να συνεχίσει 10 χρόνια μετά να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του φεστιβάλ. Μερικές από τις καλύτερες νέες ταινίες σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο διεκδικούν το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Αθηνά, την οποία θα τους απονέμει η κριτική επιτροπή που - παραδοσιακά - αποτελείται από νέους σπουδαστές 18 έως 25 ετών.

Ανάμεσα σε αυτές το σατιρικό προς τους «χιπ» εικοσάρηδες κινηματογραφικό ντεμπούτο των Σάρα - Βάιολετ Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς, «Οχυρό Τίλντεν» (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του South by Southwest) όπου δύο οριακά νευρωτικές Μπρουκλινέζες θέλουν απλώς να φτάσουν στην παραλία, στα ναρκωτικά και στα αγόρια που τις περιμένουν εκεί.

Μία ακόμα αμερικανική παραγωγή, το «Thou Wast Mild & Lovely» της Τζόζεφιν Ντέκερ έρχεται να αποκαλύψει ένα από τα πιο γοργά ανερχόμενα νέα ταλέντα του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Ένα αρρωστημένο ερωτικό θρίλερ που δοξάζει το DIY σινεμά και συνδυάζει αινιγματικά την ασυγκράτητη ερωτική ορμή με τις πλέον συντριπτικές και αρρωστημένες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το «'71» του Γιαν Ντεμάνζ μας μεταφέρει στο Μπέλφαστ του 1971, περιγράφοντας την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός νεαρού Βρετανού στρατιώτη να επιβιώσει μόνος του στους φλεγόμενους δρόμους μιας πόλης που μαίνεται από τις συγκρούσεις. Με πρωταγωνιστή τον Τζακ Ο'Κονελ η ταινία καθηλώνει το θεατή σε αυτό το αγωνιώδες βράδυ επιβίωσης. Το «'71» θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο από τις Seven Films / Spentzos Film.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης περιλαμβάνει και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου Νορβηγού Εσκιλ Βογκτ (συν-σεναριογράφος των «Reprise» & «Οσλο, 31 Αυγούστου») με τίτλο «Στο Σκοτάδι» (Blind), το οποίο μας οδηγεί στον κόσμο μιας νεαρής γυναίκας που χάνει γοργά την όρασή της. Πόσο μυστήριο, ανατροπές, αισθησιασμό, αφηγηματικά παιχνίδια και σκηνοθετική δεξιοτεχνία μπορεί να κρύβει μία ζωή χωρίς όραση; Το «Στο Σκοτάδι» ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στα Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Sundance αλλά και το Βραβείο "Label Europa Cinemas", στο Βερολίνο. Μία ταινία-έκπληξη που φωτίζει υποβλητικά ο «δικός μας» Θύμιος Μπακατάκης , η οποία θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο από τη Strada Films.

Σε παραγωγή του Σπάικ Λι και κουβαλώντας στην πλάτη το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το «Χέρια Βρώμικα» (Manos Sucias) αποτελεί το εκρηκτικό ντεμπούτο του Γιόσεφ Κουμπότα Βλάντικα. Γυρισμένο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κολομβίας των ναρκωτικών, αυτό το περιπετειώδες θρίλερ κοιτάζει τη διακίνηση ναρκωτικών από τη σκοπιά των κατά λάθος εμπόρων.

Τι μπορεί να σημαίνουν 10.000χλμ. απόσταση σε μία σχέση; Tο ντεμπούτο του Κάρλος Μαρκέτ - Μαρσέτ, «Η Απόσταση Μεταξύ Μας» (10,000KM) που έλαμψε στο Φεστιβάλ SXSW (βραβείο επιτροπής για τους ηθοποιούς) και στο Φεστιβάλ του Σιάτλ (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) δίνει νέα πνοή στις ερωτικές ιστορίες μακρινών σχέσεων. Μέσα από το αποστομωτικό 17λεπτο μονοπλάνο που ανοίγει την ταινία μέχρι τον ασταμάτητα εφευρετικό και μοντέρνο τρόπο απεικόνισης μιας σχέσης εξ αποστάσεως, η απόσταση ανάμεσα στη Βαρκελώνη και το Λος 'Αντζελες εκμηδενίζεται μπροστά στην κάμερα. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες από τον Μικρόκοσμο.

Περισσότερες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος θα ανακοινωθούν με το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στο www.cinemag.gr .

Σήμερα ξεκίνησε η προπώληση καρτών διαρκείας,ενώ η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 10/09.