ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη – Φάκλαρης: «Μοναδική περίπτωση ο τάφος της Αμφίπολης»

Αμφίπολη – Φάκλαρης: «Μοναδική περίπτωση ο τάφος της Αμφίπολης»

«Είναι ο μοναδικός Μακεδονικός τάφος, που παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες και ο Λέων», αναφέρει ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης, σχετικά με τον τύμβο Καστά.

Για ακόμα μια φορά, ο γνωστός αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης εμφανίστηκε κάθετος, σε δηλώσεις του Σκάϊ, σχετικά με την σύληση του ταφικού μνημείο στον λόφο Καστά. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν σύληση, το χώμα στο εσωτερικό του θαλάμου, οι οπές, ο «ακρωτηριασμός» της Καρυάτιδας, το οικοδομικό υλικό που λείπει από τον ταφικό περίβολο, όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν σύληση του τάφου, τουλάχιστον μια φορά, μπορεί φυσικά να μπήκαν κι άλλοι τυμβωρύχοι αργότερα».

Ο γνωστός αρχαιολόγος ανέφερε επίσης σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου, ότι μπορεί να μην είναι μόνο ένας, αλλά πολλοί περισσότεροι. Ο κύριος Φάκλαρης είπε χαρακτηριστικά ότι σε άλλο Μακεδονικό τάφο βρέθηκαν 18 νεκροί, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο που έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, πιθανότατα «φιλοξενείται» κάποιος στρατιωτικός που συμμετείχε στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου και γύρισε πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Εμπόδια στο δρόμο για το μυστικό του τάφου