ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά
«Για την ποίηση γνωρίζω μόνο τα εμφανή, ότι επινόησε έναν άλλο τόπο...

«Για την ποίηση γνωρίζω μόνο τα εμφανή, ότι επινόησε έναν άλλο τόπο και έναν άλλο χρόνο όπου να μπορούν να ζήσουν εκεί αναλλοίωτα όσα απο μόνα τους γεννήθηκαν ωραία και θνητά» ανέφερε η Κική Δημουλά, κατά τη διάρκεια βράβευσή της από τον Παύλο Γερουλάνο.

Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού είχε τιμήσει την ποιήτρια με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο 2010 στο πλαίσιο εκδήλωσης για την απονομή των ομώνυμων βραβείων.

«Κάθε βραβείο αποβαίνει μεγάλο. Νομίζω επειδή συμβάλλει στο να ηρεμήσουν κάπως οι ανησυχίες σου γύρω από το αν ελήφθη ή όχι αυτό που έστελνες και ξαναέστελνες επί έτη, επαναλαμβάνοντας την ίδια κουραστική αναμονή», εξήγησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η ποιήτρια.

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2010 μοιράστηκαν σε συνολικά έξι από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Αναλυτικά τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

Με το βραβείο ποίησης τιμήθηκε ο Παντελής Μπουκάλας για το βιβλίο του «Ρήματα», το έβδομο της συγγραφικής του συλλογής. Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς βραβεύτηκε για το καλύτερο διήγημα του 2010 που έχει τίτλο «Λοξές Ιστορίες, που τελειώνουν με ερωτηματικό»

Η συγγραφέας Βασιλική Ηλιοπούλου κέρδισε το βραβείο Μυθιστορήματος 2010, για το βιβλίο της «Σμίθ».

Το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απέσπασε ο Άγγελος Χανιώτης, ένας από τους πιο διακεκριμένους ιστορικούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και των ελληνιστικών χρόνων.

Ο Γιώργος Βέης, πρέσβης της Ελλάδας στην Τζακάρτα απέσπασε το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας για το έργο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ».

Από την τελετή δεν έλειψε το βραβείο της μετάφρασης που απονεμήθηκε στην Ζντράβκα Μιχαήλοβα για την μετάφραση μεγάλου μέρους της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου στα βουλγαρικά, με τίτλο «Γραφή του Παντόπτη».