ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Βρέθηκε δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα στον τρίτο θάλαμο

Αμφίπολη: Βρέθηκε δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα στον τρίτο θάλαμο

Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στον Τάφο της Αμφίπολης - Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται σίγουρα για τάφο!

Η επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, κυρία Αικατερίνη Περιστέρη μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσία της κυρίας Αννας Παναγιωταρέα έκαναν σήμερα τις νέες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το Έθνος, βρέθηκαν σπασμένα κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες στηριζόταν σε στροφείς (μεντεσέδες). Ενώ τόνισαν πως αυτό ενισχύει τη θέση ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο.

Τι βρήκαν μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι

Μπροστά σε μια σπασμένη θύρα από μάρμαρο Θάσου, όπως το σύνολο των κατασκευών, με δυο θυρόφυλλα, πλάτους 1,5 μέτρου και πάχους 14 εκατοστών, που φέρει εφηλίδες (κατασκευές που μιμούνται την κεφαλή καρφιών) και στροφέα (σημερινός μεντεσές) βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στον τρίτο θάλαμο του λόφου Καστά.

Όπως επισημαίνουν η θύρα ενδέχεται να έσπασε τα μεταγενέστερα χρόνια της κατασκευής της εξαιτίας σεισμών που σηνειώθηκαν στην περιοχή είτε και άλλων φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.λπ.).

Ο τρίτος θάλαμος είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχει σκάλα καθώς έχει πολύ χώμα.

Επίσης βρέθηκαν και σιδερένια και χάλκινα καρφιά που ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο φορείο νεκρού.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι μεγάλη καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τυπική μορφή μακεδονικού τάφου.

Οι δηλώσεις της κυρίας Περιστέρη:

«Εμείς προχωρούμε καλά. Η ανασκαφή προχωρεί πολύ καλά και ελπίζουμε να ξέρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όταν θα τελειώσει η ανασκαφή και θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα πράγματα», δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που είναι επιφορτισμένη με την ανασκαφή στην Αμφίπολη κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Η κυρία Περιστέρη απάντησε και στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν για τον πιθανό ένοικο του τάφου: «Είναι πολύ νωρίς. Αν δεν τελειώσει η ανασκαφή οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να πούνε ποιος είναι, ποιος δεν είναι μέσα».

«Δεν ασχολούμαστε με τα άσχημα σχόλια», αρκέστηκε να πει η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη για όσους σπεύδουν να αμφισβητήσουν, ή να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης. «Προσπαθούμε να υπάρχει ενημέρωση από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον ειδικό, τον επιστήμονα», δήλωσε η κυρία Περιστέρη.

Πληροφορίες από το seleo.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Είναι ο Λαομέδων, ο στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου θαμμένος στον τάφο;