ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: «Οι καλλιτέχνες που έφτιαξαν το ψηφιδωτό ήταν οι καλύτεροι της εποχής τους»

Αμφίπολη: «Οι καλλιτέχνες που έφτιαξαν το ψηφιδωτό ήταν οι καλύτεροι της εποχής τους»

«Ο Ερμής Ψυχοπομπός είναι μία εκπληκτική μορφή, έτσι όπως τον είδα στις φωτογραφίες. Έχει μία αμεσότητα που το βλέμμα του σε συναρπάζει» τονίζει η γνωστή καλλιτέχνης

«Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης είναι από τα ωραιότερα δείγματα βοτσαλωτού ψηφιδωτού που έχω δει και της αρχαίας ελληνικής τέχνης γενικότερα. Εδώ το ψηφιακό αναδεικνύεται ως μία από τις ευγενέστερες τέχνες της εποχής» τονίζει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η Δάφνη Αγγελίδου που συγκαταλέγεται στους ελάχιστους σήμερα καλλιτέχνες που δημιουργούν ψηφιδωτά.

Η κύρια Αγγελίδου είναι ζωγράφος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο ψηφιδωτού.

«Αυτό που μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης είναι η μεταφυσική διάθεση στο θέμα του. Ο Ερμής Ψυχοπομπός είναι μία εκπληκτική μορφή, έτσι όπως τον είδα από τις φωτογραφίες. Μου θυμίζει κάποιους πίνακες της Αναγέννησης ο τρόπος που στρέφει το κεφάλι του. Έχει μια αμεσότητα το βλέμμα του Ερμή προς τον θεατή που είναι συγκλονιστική, σε συναρπάζει. Καταλαβαίνεις όλο αυτό που πρόκειται να διαμειφθεί, μεταξύ θανάτου και ζωής.» λέει η κυρία Αγγελίδου.

Όπως αναφέρει η ίδια το ψηφιδωτό είναι εξαιρετικής ποιότητας. Διαθέτει υπέροχα χρώματα ενώ το "πλάσιμό" του είναι πολύ πιο ζωγραφικό απ' ό, τι σε άλλα παρόμοια βοτσαλωτά ψηφιδωτά.

Είναι τόσο σημαντικό αυτό το ψηφιδωτό ώστε με λίγους ανθρώπους και με ελάχιστα στοιχεία εικονίζεται μία από τις πιο επιβλητικές πολεμικές σκηνές στην ιστορία της τέχνης.

Ενώ όσον αφορά τους καλλιτέχνες που σχεδίασαν το ψηφιδωτό η ίδια υποστηρίζει: "Αποκλείεται να μην ήξεραν από ζωγραφική. Οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με το ψηφιδωτό είναι πάντα καλλιτέχνες που προέρχονται από το χώρο της ζωγραφικής ή και της γλυπτικής και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά σχέδιο. Για το ψηφιδωτό χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση και εξαιρετικό σχέδιο. Από αυτό και μόνο συμπεραίνω ότι οι τεχνίτες που επιλέγησαν για να κάνουν τα ψηφιδωτά ήταν από τους καλύτερους της εποχής".

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Το μυστικό της Περσεφόνης (pics)

Αμφίπολη: Η Περσεφόνη μάγεψε τα διεθνή ΜΜΕ (pics)

Αμφίπολη: Δείτε την Περσεφόνη, τον Ερμή και τον Πλούτωνα σε 3D εφαρμογή (pics)

«Βουλιάζει» η Αμφίπολη από τουρίστες (pics)

Αμφίπολη: Δείτε τη νέα τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου