ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ρωσικό ενθύμιο»: Γιορτινή συναυλία της κλασσικής και λαϊκής μουσικής

«Ρωσικό ενθύμιο»: Γιορτινή συναυλία της κλασσικής και λαϊκής μουσικής

Στα πλαίσια των Ημερών του ρωσικού πνευματικού πολιτισμού το Υπουργείο πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρίζει στο ελληνικό ακροατήριο μια συναυλία της κλασσικής και λαϊκής μουσικής την οποία παίζουν τα νέα και ταλαντούχα παιδιά.

Την Ελλάδα και την Ρωσία ενώνουν όχι μόνο το συμβατικό νομικό πλαίσιο, οι διαφορετικές συμφωνίες σε διαφορετικά επίπεδα, η πολιτική δήλωση από το 2004 κατά την οποία οι δυο χώρες θα δυναμώσουν τις σχέσεις τους, αλλά πάνω απ’ όλα οι κοινές πνευματικές ρίζες.

Το 2016 ανακηρύχθηκε ως έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία και τα δύο κράτη προετοιμάζουν ένα ευρύ πολιτιστικό και επαγγελματικό πρόγραμμα. Αλλά βέβαια η φιλία μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτές οι εκδηλώσεις το αποδεικνύουν. Η συναυλία «Ρωσικό ενθύμιο» επιδείχνει την σεβαστική σχέση των δύο χωρών μας στα παιδιά, καθώς και τον σεβασμό και την κατάλληλη προσοχή στο ταλέντο τους.

Η Αθήνα φιλόξενα παρέχει για την συναυλία την κύρια σκηνή την χώρας – το πρώην Βασιλικό Θέατρο, τώρα το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Αυτή είναι η μεγάλη τιμή για τους νέους μουσικούς (οι περισσότεροι συμμετέχοντες της συναυλίας έχουν από 10 έως 17 ετών) να εμφανιστούν σ’ αυτήν την σκηνή. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά, παρ’ όλη την μικρή τους ηλικία, έχουν μεγάλη συναυλιακή εμπειρία στην Ρωσία και στο εξωτερικό, έχουν πολλά βραβεία από διαφορετικούς διαγωνισμούς, πολλοί είναι υπότροφοι των καλύτερων μουσικών ιδρυμάτων.

Οι μουσικοί θα παρουσιάσουν στο ελληνικό ακροατήριο ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και θα παίξουν τα έργα τέτοιων συνθέτων ως ο Νικολάι Ρίμσκι-Κορσακοβ, ο Μιχαήλ Γκλίνκα, ο Αλεξέι Νταβίντοβ, ο Ευγκένι Ντερμπένκο, ο Σεργκέι Προκόφιεφ, ο Νατάν Μιλστέιν, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους ο Μότσαρτ, ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι, ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Ρόμπερτ Σούμαν. Η μουσική ερμηνεύεται σε μπαλαλάικα και όμποε, πιάνο και μπαγιάν, βιολί και βιολοντσέλο. Επίσης οι επισκέπτες της συναυλίας θα ακούσουν δύο σόλο φωνητικά κομμάτια.

Η διεθνής γλώσσα μουσικής, καθώς και το γεγονός ότι τα παιδιά είναι ανοιχτά σ’ όλον τον κόσμο, κάνουν αυτή την συναυλία ένα καθολικό τρόπο επικοινωνίας. Και ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίπτωση όταν στο διάλογο συμμετέχονται οι παλαιοί φίλοι – η Ρωσία και η Ελλάδα.

Οργανωτής:
Νεβά-αρτ
Σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, την πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, το ρωσικό πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο στην Αθήνα

Επαφές:

Διευθυντής του έργου:
Αλεξέι Σμόκοτοβ (Alexey Smokotov)
neva-art@neva-art.ru

Καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου:
Βίκτορ Μινκόβ (Viktor Minkov)
minkov71@gmail.com

rosiko enthymio