ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφτασε στην Αθήνα το «Πούλμαν της Διεύρυνσης»

Έφτασε στην Αθήνα το «Πούλμαν της Διεύρυνσης»
Έφτασε το «Πούλμαν της Διεύρυνσης» με τους 30 φοιτητές-πρεσβευτές της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ...

Έφτασε το «Πούλμαν της Διεύρυνσης» με τους 30 φοιτητές-πρεσβευτές της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι προέρχονται από 16 Πανεπιστήμια.
Το πούλμαν που επί ένα μήνα περιόδευε στα Βαλκάνια με στόχο τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεωδών εν όψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε στον τελικό προορισμό του που είναι η Αθήνα.

Οι φοιτητές προέρχονται από 16 Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της FYROM και της Αλβανίας συμμετείχαν στη δράση «Wheeling EU Enlargment» που οργανώνει το πρόγραμμα «Wheelpedia», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization – EPLO) o οποίος εδρεύει στην Αθήνα.

Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση των λαών της περιοχής –αλλά και των ίδιων των φοιτητών- με την ιδέα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και της κατανόησης των ομοιοτήτων αλλά και των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στους λαούς της περιοχής, κυρίως πάνω σε θέματα πολιτισμού και δημοσίου δικαίου.

Στην Αθήνα οι φοιτητές επισκέφθηκαν τη Βουλή όπου τους υποδέχθηκε και τους μίλησε ο Γ. Γραμματέας κ. Αθ. Παπαϊωάννου, την Ακρόπολη και το Μουσείο της καθώς και το Δημαρχείο.

Η επίσημη υποδοχή τους έγινε τη Δευτέρα 21 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία του EPLO στην Αθήνα (Κολωνάκι) από τον διευθυντή του διεθνούς Οργανισμού Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαϊτη.

Μιλώντας στους φοιτητές ο κ. Φλογαϊτης έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης το Οργανισμού με αναφορά στις προσωπικότητες των κορυφαίων πανεπιστημιακών της Ευρώπης, με πρωτοβουλία των οποίων δημιουργήθηκε, μίλησε για τις 12 χώρες και τα 50 πανεπιστήμια που συμμετέχουν ήδη σε αυτόν και ανέπτυξε τους σκοπούς και τη διεθνή του δράση.

Στη συνέχεια παρέδωσε τα πιστοποιητικά συμμετοχής στους φοιτητές, οι οποίοι θεωρούνται στο εξής από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρεσβευτές της διεύρυνσης».

Την επομένη οι φοιτητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στο Σούνιο, όπου ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν διάλεξη του Επ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιου Δελλή πάνω στο θέμα του δημοσίου δικαίου σε μια εποχή ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων των δημοσίων Οργανισμών.

Ήταν συμπτωματικά και ημέρα γιορτής για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Ήταν η 4η επέτειος από την ίδρυσή του και το γεγονός εορτάστηκε στη συνέχεια σε παραλιακό εστιατόριο.

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους –μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πούλμαν- οι φοιτητές εξοπλισμένοι με βίντεο κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και μαγνητοφωνάκια κατέγραψαν κάθε εμπειρία τους (υποδοχή, διαλέξεις στα τοπικά πανεπιστήμια, ξεναγήσεις κλπ) και ανάρτησαν άμεσα το υλικό στο website www.wheelingeu.eu όπου καλούν τον καθένα να βιώσει μέσα από τα δικά τους μάτια τις εμπειρίες που αποκομίζουν από το ιδιαίτερα διδακτικό αυτό ταξίδι.

Το ταξίδι των φοιτητών ξεκίνησε στις 22 Μαΐου από τη Ρώμη και μαζί με το «πούλμαν της διεύρυνσης» επισκέφτηκαν διαδοχικά τις πόλεις Πάρμα, Τεργέστη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Μπρέτσκο, Σαράγεβο, Ποντγκόριτσα, Τίρανα, Σκόπια, Σόφια, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη πριν καταλήξουν στην Αθήνα.