ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για τον Ηρακλή Μαινόμενο στην Επίδαυρο

Πρεμιέρα για τον Ηρακλή Μαινόμενο στην Επίδαυρο
Πρεμιέρα κάνει απόψε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η τραγωδία του Ευριπίδη "Ηρακλής Μαινόμενος" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού...

Πρεμιέρα κάνει απόψε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η τραγωδία του Ευριπίδη "Ηρακλής Μαινόμενος" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Πρόκειται για έργο πολύπλοκο, πολυεπίπεδο και μεταφυσικό, από τα λιγότερο παιγμένα κείμενα του Ευριπίδη, που παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά απ’ το Εθνικό Θέατρο.

Ο πιο αγαπητός ήρωας των αρχαίων Ελλήνων που έγινε θεός, πετυχαίνοντας όλους τους άθλους της ζωής, αποκαθηλώνεται και έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του.

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα.

Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση.

Τη μετάφραση έκανε ο Γιώργος Μπλάνας σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τα σκηνικά είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η επιμέλεια κίνησης και οι χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ηρακλής - Άγγελος: Νίκος Καραθάνος
Μεγάρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αμφιτρύων: Μηνάς Χατζησάββας
Θησέας: Θοδωρής Αθερίδης
Ίρις: Στεφανία Γουλιώτη
Λύσσα: Θεοδώρα Τζήμου
Λύκος: Γιώργος Γάλλος

Χορός: Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής.

Η παράσταση θα επαναληφθεί και αύριο στην Επίδαυρο, ενώ το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

13/8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
17/8 Θάσος, Αρχαίο Θέατρο
21/8 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών
22/8 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών
29/8 Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
2/9 Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
5/9 Πειραιάς, Βεάκειο
7/9 Παπάγου, Κηποθέατρο
9/9 Αττικό Άλσος
11/9 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
14/9 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους
16/9 Αιγάλεω, Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
18/9 Γαλάτσι, Άλσος Βεϊκου
22/9 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
25/9 Νέα Σμύρνη, Άλσος Νέας Σμύρνης