ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων στην Επίδαυρο!

Ανακαλύφθηκε άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων στην Επίδαυρο!
Μια σημαντική ανακάλυψη έλαβε χώρα κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου...

Μια σημαντική ανακάλυψη έλαβε χώρα κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου, καθώς εντοπίστηκε άγαλμα που παρίστανε τον θεό Ερμή.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο έργου του 4ου π.Χ. αιώνα, εμπνευσμένου από την παράδοση του μεγάλου Αργείου γλύπτη Πολυκλείτου

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κορμό μαρμάρινου αγάλματος, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό, που παρίστανε όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από τον βραχίονα ιμάτιο και το οποίο βρέθηκε σε πολύ κατάσταση.

Το άγαλμα της Επιδαύρου με τη μαλακή διάπλαση του σώματος, αλλά και με την υπερβολή στην καθαρή δομή και το φούσκωμα των μυών, εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους, ίσως τον 2ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή που η επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Επίδαυρο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πόλη.

Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν αν το άγαλμα παρίστανε τον θεό, ή όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αντίγραφα του ίδιου τύπου, με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής.

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα και εντάσσεται και το θέατρο, πρέπει να περιελάμβανε την αγορά της αρχαίας πόλης. Το γλυπτό βρέθηκε εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα που χρονολογείται το νωρίτερο τον 4ο μ.Χ. αιώνα, κοντά όμως σε παλαιότερα οικοδομήματα που στο παρόν στάδιο της έρευνας εικάζεται ότι ανήκουν στο ευρύτερο χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλης.

Οι εργασίες στην περιοχή γίνονται από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου για καθαρισμό και συντήρηση.