ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά στην Βιέννη

Η Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά στην Βιέννη
Εκδήλωση στο παλιό Δημαρχείο της Βιέννης, για την Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και την καταστροφή της στην κατεχόμενη Κύπρο...

Το θέμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης στις αίθουσες του παλιού Δημαρχείου Βιέννης, ήταν η Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και η καταστροφή της στην κατεχόμενη Κύπρο. Περιλάμβανε παρουσίαση βιβλίου, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας και πρόγραμμα κλασικής και παραδοσιακής μουσικής και την οποία διοργάνωσε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης.

Στην Αυστριακή πρωτεύουσα ειδικά για την εκδήλωση, ήταν οι δήμαρχοι των κατεχομένων Δήμων: Καραβά, Ιωάννης Παπαϊωάννου και Ακανθούς, Σάββας Σαββίδης, ενώ την παρακολούθησαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Λυσσιώτης, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο ελληνικής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τοπικής Βουλής της Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, μαζί ένα πολυπληθές κοινό, στην πλειονότητά του Αυστριακοί φίλοι της Κύπρου.

Εντυπωσιακό ήταν το βιβλίο-λεύκωμα «Άποψη γης» του σκηνοθέτη Μιχάλη Γεωργιάδη και της γνωστής αρχαιολόγου-ιστορικού Τέχνης, Άννα Μαραγκού, η οποία αναφέρθηκε στις εμπειρίες τους κατά την καταγραφή που έκαναν στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, για την απίστευτη καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τον τουρκικό στρατό που μόνο σκοπό έχει τον αφανισμό σε οτιδήποτε Ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου.

Το ντοκιμαντέρ που ακολούθησε στην συνέχεια, ήταν η ζωντανή μαρτυρία της βαρβαρότητας, που έχουν υποστεί εκκλησίες και άλλα πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα, όπως και η έκθεση των συγκλονιστικών φωτογραφιών, που παρουσίασε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Γεωργιάδης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με έργα Ελλήνων λυρικών συνθετών και Κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, που παρουσίασαν, καταχειροκροτούμενοι από το πολυπληθές κοινό, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, η υψίφωνος Κατερίνα Κουρή και η κροατικής καταγωγής πιανίστα, Λάνα Γιανγιάνιν.