ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ρεμπέτικο τραγούδι πάει …Μέγαρο

Το ρεμπέτικο τραγούδι πάει …Μέγαρο

Μια διαφορετική εκδήλωση φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής το διήμερο 18 και 19 Νοεμβρίου.

Ο κιθαρίστας και καθηγητής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, Δημήτρης Μυστακίδης, στις 20:30 το βράδυ, θα παρουσιάσει μια ανθολογία από κορυφαία τραγούδια από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο μισού αιώνα, τα οποία αναδεικνύουν τις τεχνικές κι εκφραστικές δυνατότητες της λαϊκής κιθάρας.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος τόνισε: «Αφορμή για τις συναυλίες ήταν η ενασχόληση μου με την διδασκαλία της λαϊκής κιθάρας. Έπαιζα 25 χρόνια κιθάρα, αλλά όταν άρχισα να διδάσκω αυτό το είδος, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να την αποδομήσω τελείως, να την αναλύσω σε όσο πιο μικρά κομμάτια γινόταν, έτσι ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους μαθητές μου. Μπαίνοντας σε αυτήν την διαδικασία, ανακάλυψα πως η κιθάρα προσαρμόστηκε κάθε εποχή σε ανάλογους τύπους ορχήστρας και σε ανάλογα παιξίματα».

Η κιθάρα είναι ένα όργανο που από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στη δισκογραφία αλλά και στο λαϊκό πάλκο, ως σημαντικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας. Σαν φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής (από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης κι αποδοχής της) αφού πάνω σ' αυτήν έχτιζαν τη μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές.

Ανθολογώντας αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο του μισού αιώνα, ο Δημήτρης Μυστακίδης θα παρουσιάσει στο Μέγαρο τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, ερμηνεύοντας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα 32 τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία της μέσα στο χρόνο (Σπύρου Περιστέρη, Γιώργου Καρρά, Κώστα Καρίπη, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Κατσαρού, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Εϊτζιρίδη, Κώστα Μπέζου, Μανώλη Χρυσαφάκη, Κώστα Ρούκουνα, Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Αντώνη Νταλγκά).

Ο Γιώργος Νταλάρας, θα τραγουδήσει και θα παίξει κιθάρα σε κάποια επιλεγμένα τραγούδια τα οποία αναδεικνύουν τις τεχνικές κι εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου. Στη συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε: «Η κιθάρα είναι το πιάνο των φτωχών, τη βάζεις στον ώμο και πας παντού. Είμαι παιδί της κιθάρας. Για μένα στάθηκε μεγάλος έρωτας. Την πρωτόπιασα στα χέρια μου, μικρό παιδί και ακόμα ζω μαζί της. Όταν έχω προβλήματα ή σκοτούρες, πιάνω μία κιθάρα, και ξαναπατάνε τα πόδια μου στην γη.

Όταν πήρα τον δίσκο του Μυστακίδη και άκουσα τα τραγούδια που έπαιζε με την κιθάρα του, ένιωσα πως μπορείς να αγαπήσεις έναν άνθρωπο, χωρίς να τον γνωρίζεις. Λίγοι ξέρουν την ιστορία της κιθάρας, πόσο μεγάλη σημασία έχει να τραγουδάς και να έχεις μία κιθάρα δίπλα σου αντί να παίζει απλά μία μελωδία. Σαφώς είναι ένα όργανο που δημιουργεί έναν αρμονικό διάδρομο για να πατήσεις και να αισθανθείς υγεία στο τραγούδι σου».

Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης τόνισε: «Πιστεύω στην επανάληψη και την επανεκτέλεση των κομματιών. Διαφωνώ ότι τα λαϊκά τραγούδια πρέπει να τα παίζεις, όπως ακριβώς το έκαναν οι παλιοί. Θέλω η κιθάρα που ακούστηκε το 1920, να μπορεί να ακούγεται και το 2020, με τις συνθήκες και τους ήχους τους σημερινούς, χωρίς όμως να χάνει την αξία της και την τεχνοτροπία της. Τα τραγούδια που έχουν αξία, πρέπει να ηχογραφούνται εκ νέου γιατί είναι μία ιστορική αναφορά, η σχέση μας με το παρελθόν».

Στο τραγουδιστικό μέρος της παράστασης που τιτλοφορείται «Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου», συμμετέχουν επίσης και οι: Μάρθα Φριτζήλα, Χρήστος Μαστέλος, Βασίλης Σκούτας και Δημήτρης Μυταράκης (οι δύο τελευταίοι συνοδεύουν και στις κιθάρες το πρωταγωνιστικό δίδυμο της βραδιάς).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Καρυώτης και του φωτισμού οι Χρήστος Λαζαρίδης και Βασίλης Πουφτής.