ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus

Τέλος στα ευρωπαϊκά προγράμματα  Erasmus

Η εξάντληση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έχει ως αποτέλεσμα τη στάση πληρωμών σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Erasmus για τους φοιτητές, σύμφωνα με τον γάλλο ευρωβουλευτή Αλέν Λαμασούρ.

Επιπροσθέτως, οι χώρες- μέλη της ΕΕ, δε διατίθενται να αναθεωρήσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2012, γεγονός που συνεπάγεται ότι μετά το Erasmus, στο τέλος του μήνα θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, αφού δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο για την υλοποίηση τους.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις περιέκοψαν τον προϋπολογισμό του 2012 μειώνοντας τις δαπάνες στα 129 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4 δισ. λιγότερα απ' όσα είχαν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι αναμένεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα παρουσιάσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τον οποίο θα ζητά από τους «27» να αυξήσουν κατά «πολλά δισεκατομμύρια» τη χρηματική συνεισφορά τους. Θα πρέπει να καλυφθεί μια «τρύπα» ύψους δέκα δισεκατομμυρίων, υποστήριξε ο Λαμασούρ.