ΚΟΣΜΟΣ

Ο τελευταίος χαλίφης στην Τουρκία

Ο τελευταίος χαλίφης στην Τουρκία

«Οι σχέσεις μου με τον Κεμάλ Ατατούρκ διαταράχθηκαν όταν βάλθηκε να απομακρύνει μαζικά εκτός Τουρκίας τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολίας». Είναι τμήμα της συνέντευξης που είχε δώσει ο τελευταίος χαλίφης στην Τουρκία Αμπντουλμετζίτ στην ελβετική εφημερίδα « La Tribune de Geneve» προς τα τέλη του 1929.

Στη συνέντευξη αυτή αναφέρθηκε άρθρο του Τούρκου ιστορικού Τζεμίλ Κοτσάκ το περασμένο Σάββατο στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ».

«Διαφωνήσαμε με τον Μουσταφά Κεμάλ κατά του εκτοπισμού των Ελλήνων» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο ο Κοτσάκ αναρωτιέται «από πιο πατάρι θα βγουν οι αναμνήσεις του Αμπντουλμετζίτ». Ο τελευταίος είχε γράψει τις αναμνήσεις του, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί. Ο Κοτσάκ επικαλούμενος τηλεγράφημα του τουρκικού προξενείου στη Μασσαλία το 1935, γράφει ότι «εάν βρισκόταν έστω ένα τμήμα από τα έγγραφα του Αμπντουλμετζίτ, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν πολύ σημαντικά μυστικά».

Σε ένα σημείο της συνέντευξής του, όπως αυτή περιλήφθηκε στο άρθρο του Κοτσάκ, ο Αμπντουλμετζίτ αναφέρει ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι θα έπρεπε η χώρα να παραμείνει ουδέτερη. Ο Αμπντουλμετζίτ αναφέρει: «Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα με ένα μεγάλο πάθος στην καταστροφή ήταν ο Ενβέρ Πασά και οι συνεργάτες του, Ταλάτ και Τζεμάλ. Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, αφού εργάστηκαν στην υπηρεσία του Σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, πήραν την υποστήριξη του Γερμανού στρατηγού Liman von Sanders'ten, που είχε συκοφαντήσει την Τουρκία. Στη συνέχεια στήριξα τις προσπάθειες του Μουσταφά Κεμάλ. Εγώ ο ίδιος έστειλα τον Franklin-Bouillon, ο οποίος μας είχε προτείνει να υπογράψουμε χωριστή συμφωνία με τη Γαλλία, στην Άγκυρα για να συναντηθεί μαζί του. Οι σχέσεις μου με τον Κεμάλ Ατατούρκ διαταράχθηκαν όταν βάλθηκε να απομακρύνει μαζικά εκτός Τουρκίας τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολίας».

πηγη ΑΠΕ