ΚΟΣΜΟΣ

Τα καλύτερα ρωσικά όπλα στο Βιετνάμ

Τα καλύτερα ρωσικά όπλα στο Βιετνάμ

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Βιετνάμ θα καταστεί βασικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ωκεανού στον τομέα της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κέντρου Ανάλυσης Παγκοσμίου Εμπορίου Εξοπλισμών την περίοδο 2012 έως 2015 στη δομή των εξαγωγών εξοπλισμών από τη Ρωσία το Βιετνάμ θα καταλάβει την τρίτη θέση μετά την Ινδία και τη Βενεζουέλα.

Χάρη στο ρωσικό εξοπλισμό το Βιετνάμ ενισχύει και τις δυνάμεις του Πολεμικού του Ναυτικού, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα σήμερα, σε περίοδο όξυνσης της κατάστασης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, είπε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο αμυντικός αναλυτής Ίγκορ Κορότσενκο:

Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ προμηθεύτηκε 12 πυραυλοφόρα ταχύπλοα Molnia, που διαθέτουν μεγάλη ισχύ επιθετικού πυρός. 2 ταχύπλοα μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία και 10 θα ναυπηγηθούν βάσει σχετικής άδειας στο Βιετνάμ. Το συμβόλαιο για τη ναυπήγηση 6 πετρελαιοκίνητων υποβρυχίων της κατηγορίας Kilo-636 θα προσφέρει στο Βιετνάμ μια από τις ηγετικές θέσεις στην περιοχή ως προς τις δυνατότητες των υποβρυχίων δυνάμεων. Άλλο ένα σημαντικό συμβόλαιο ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή μικτής επιχείρησης για την παραγωγή πυραύλων τύπου Uran, που χρησιμοποιούνται κατά πλοίων.

Μια βασική κατεύθυνση της ρωσο-βιετναμικής αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του τεράστιου αριθμού σοβιετικών όπλων, με τα οποία είναι σήμερα εξοπλισμένος ο βιετναμικός στρατός. Χάρη στον εκσυγχρονισμό τα όρια της χρήσης του μπορούν να παραταθούν για 10-15 χρόνια, πράγμα, που ενδιαφέρει πολύ το Βιετνάμ.

Το Βιετνάμ επίσης πρέπει να εκσυγχρονίσει το σύστημα της αντιαεροπορικής του άμυνας, πράγμα, που σημαίνει ότι επίκεινται μελλοντικά συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και πολεμικών αεροπλάνων, θεωρεί ο Ίγκορ Κορότσενκο:

Όλα αυτά καθιστούν το Βιετνάμ έναν σταθερό, προβλέψιμο εταίρο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι για όλα τα ρωσικά όπλα, που αγοράζει, το Βιετνάμ πληρώνει με μετρητά χρήματα, χωρίς να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε σχήματα δανειοδότησης ή μπάρτερ.

Για το Βιετνάμ είναι σημαντικό να αποκτήσει τα καλύτερα ρωσικά όπλα. Τα αποκτά σήμερα και θα συνεχίσει να τα αποκτά και στο εξής.