ΚΟΣΜΟΣ

Εξοπλίζεται η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας

Εξοπλίζεται η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας

Η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια ως τα τέλη του 2013 θα παραλάβει πάνω από 30 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και μεταγωγικά μαχητικά Mi-8AMTSh. Η παράδοση τους θα γίνει στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος εξοπλισμών της Ρωσίας για την περίοδο 2011-2020.

Από το 2011, η Ανατολική Περιφέρεια έχει παραλάβει 40 νέα ελικόπτερα Ka-52, Mi-8AMTSh και Mi-26. Γενικά η στρατιωτική αεροπορία ανανεώνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο όπλο των στρατευμάτων και, προφανώς, σ΄αυτό το μέρος το κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών θα εκπληρωθεί πλήρως.

Η παραγωγή ελικοπτέρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία 8 χρόνια. Ενώ την πρώτη πενταετία του 21ου αιώνα ετήσια παραδίδονταν μερικές μονάδες, το 2007 οι στρατιωτικοί έλαβαν 20 ελικόπτερα, το 2010 – 59 και πέρυσι – πάνω από 120, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28, Mi-35 και Ка-52.

Το υφιστάμενο κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών προβλέπει προμήθεια περισσότερων από 1000 ελικοπτέρων κατά την τρέχουσα δεκαετία και ο ρυθμός παραγωγής για τις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας της τάξης των 120 και πάνω αεροσκαφών το χρόνο παρέχουν κάλλιστα τη δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου.

Συνολικά λαμβανομένων υπόψη των αεροσκαφών που έχουν υποβληθεί τα περασμένα χρόνια σε γενική επισκευή ο αριθμός των ελικοπτέρων στη σύνθεση των ενόπλων δυνάμεων θα ξεπεράσει τη μιάμιση χιλιάδα, αριθμός γενικά αρκετός για τις σύγχρονες συνθήκες.

Ας σημειωθεί ότι οι ειδικοί ποντάρουν στις τελειοποιημένες εκδοχές των γνωστών εδώ και πολλά χρόνια αεροσκαφών τύπου Mi-8, Ка-52, Ansat και Ка-226.

Τα ελικόπτερα για το Ρωσικό Στρατό με εν δυνάμει θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων στο Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία έχουν ιδιαίτερη σημασία: χωρίς αρκετά πολυάριθμο πάρκο ελικοπτέρων και επαγγελματίες πιλότους σ΄αυτές τις συνθήκες η διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων είναι αδύνατη και η προσοχή που δίνεται σ΄αυτό το είδος αεροσκαφών από τη στρατιωτική ηγεσία έχει τη λογική εξήγησή της. Εκτός της μαχητικής σημασίας τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται ενεργά για την εξασφάλιση της καθημερινής δραστηριότητας όλων των ειδικών ενόπλων δυνάμεων – από τα χερσαία στρατεύματα μέχρι τα Πυραυλικά Στρατεύματα Στρατηγικού Προορισμού, για να μην αναφερθούμε και στους συνοριακούς φρουρούς, στο Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, το Υπουργείο Εσωτερικών και σε άλλες δομές.

Το ποντάρισμα στη μη στρατιωτική αγορά και γενικά τις ξένες αγορές στις σύγχρονες συνθήκες εξασφαλίζει τόσο την αύξηση της πώλησης, όσο και κίνητρα για τελειοποίηση – η συνεχής εμφάνιση νέων τροποποιήσεων και τύπων μας αναγκάζει να αναπτύσσουμε τις δικές μας καινοτομίες. Προς το παρόν η Ρωσία συνεχίζει επιτυχώς την τελειοποίηση των σοβιετικών αεροσκαφών, όμως τα προσεχή 10 χρόνια θα πρέπει να προταθεί νέα σειρά μοντέλων, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις που κατέχουμε.

Για τη διεύρυνση των θέσεων της η Ρωσία πρέπει να αυξήσει το δειγματολόγιο των ελικοπτέρων που παράγει. Σήμερα τουλάχιστον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κατηγορία των ελαφρών ελικοπτέρων, καθώς και των βαρέων, που θα μπορούσαν να καταλάβουν θέση ανάμεσα στο μεσαίας κατηγορίας ελικόπτερο Mi-8 και του «υπερβαρέας κατηγορίας» Mi-26.

πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ