ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Στρατιωτική κατάληψη σε αεροδρόμια της Κριμαίας

Reuters: Στρατιωτική κατάληψη σε αεροδρόμια της Κριμαίας

Υπό τον έλεγχο στρατιωτών, χωρίς διακριτικά, βρίσκονται δύο αεροδρόμια: το πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλοι είναι ρώσοι στρατιώτες, και έκανε λόγο για ένοπλη εισβολή και κατοχή. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ένοπλοι κρατούν αυτόματα όπλα και ελέγχουν τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της Συμφερόπολης, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Interfax ότι περίπου 50 άνδρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, αλλά χωρίς διακριτικά, μπήκαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Ένας άνδρας που ονομάζεται Βλαντιμίρ δήλωσε στο Reuters ότι είναι εθελοντής και βοηθά την ομάδα, αν και -όπως είπε- δεν ξέρει για ποια ακριβώς ομάδα πρόκειται. «Είμαι με τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές, και είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την τάξη» είπε.

Παρόμοιο το σκηνικό και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη, το οποίο -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρώσων στρατιωτών.

Οι ένοπλοι, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στρατιώτες έχουν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Σεβαστούπολης και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα, κάνοντας λόγο για ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Διαψεύδει η Ρωσία

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του εμπλέκονται στην κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης.

«Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, απαντώντας στις κατηγορίες του Κιέβου.

Διαβάστε επίσης

Τουρκικό αεροπλάνο προς τη Κριμαία αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω

Ρωσικά ελικόπτερα πέρασαν σήμερα τα σύνορα της Ουκρανίας (βίντεο)