ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση των κτηνοτρόφων στο Αγρίνιο για τον καταρροϊκό πυρετό

Ενημέρωση των κτηνοτρόφων στο Αγρίνιο για τον καταρροϊκό πυρετό

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα μια πολύ σημαντική ενημερωτική ημερίδα για τον κόσμο της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, σχετικά με την εμφάνιση, τις επιπτώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού.

Στην ημερίδα συμμετείχαν αρκετοί κτηνοτρόφοι από την περιοχή, ενώ συμμετείχε και ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας Ιωάννης Γρίνιας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ενώ παρέστησαν o Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Αγρινίου Γιώργος Μελιάδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος, καθώς και αρκετοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Τον κτηνοτροφικό κόσμο για τον καταρροϊκό πυρετό ενημέρωσαν η Χαρά Οικονόμου, διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Γεώργιος Κοτρώτσος, προϊστάμενος του Αγροτικού Κτηνιατρείο Αγρινίου και ο Στέφανος Νικολόπουλος, προϊστάμενος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπλέον, υπήρξαν ενημερωτικές εισηγήσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες σχετικά με την ασθένεια αυτή, ενώ οι κτηνοτρόφοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, ζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια, τα στελέχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τις Ενώσεις προκειμένου να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για όσους έχουν ήδη πληγεί.

Μεταξύ άλλων οι ομιλητές τόνισαν πως πρόκειται αποκλειστικά για ασθένεια που πλήττει τα ζώα και ιδιαίτερα τα αιγοπρόβατα, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, ότι πρόκειται για περιοδικό φαινόμενο που έχει εμφανιστεί ξανά το 2002 και το 2008 και διατηρεί τον κύκλο των έξι ετών από τον μέσο όρο ζωής του ζωικού κεφαλαίου καθώς και ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα και πήρε δειγματοληψίες από ασθενή ζώα πολύ νωρίς γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις περιοχές που θα επανεμφανιστεί ο καταρροϊκός πυρετός.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως η ασθένεια μέσα μιας και μόνης σκνίπας μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις(μέχρι 150 χιλιόμετρα,) αλλά είναι ιάσιμη από τα αντισώματα που σταδιακά αναπτύσσουν τα ζώα και σε εύλογο διάστημα υποχωρεί.

Όλοι οι επιστήμονες συνέστησαν στους κτηνοτρόφους σωστή παρακολούθηση των συμπτωμάτων που περιέγραψαν και σωστό έλεγχο στα ζώα για πυρετό και αμεσότερη δυνατή ενημέρωση της Περιφέρειας όταν παρουσιάζονται κρούσματα.