ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιώς Σεραφείμ: «Ναι σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού»

Πειραιώς Σεραφείμ: «Ναι σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού»

«Ναι» σε μια πιθανή κυβέρνηση ενός μεγάλου συνασπισμού στη χώρα μας λέει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε συνέντευξή του.

Ο Ιεράρχης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έφερε την ανάπτυξη, ενώ μεταξύ άλλων μιλάει και για τα σενάρια αυτονόμησης των «Νέων Χωρών».

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης είναι τα εξής:

Για ανάπτυξη
«Για να βγεί η χώρα μας από την ατραπό στην οποία περιήλθε έχει μόνο έναν τρόπο. Την ανάπτυξη. Αλλά με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική»

Για γερμανικές αποζημιώσεις
«Εγώ θα περίμενα από την παρούσα κυβέρνηση να ζητήσει από την γερμανική πολιτεία το περίφημο κατοχικό δάνειο, όλα αυτά που μας χρωστούν και δεν μας δίνουν ποτέ. Δεν βλέπω όμως κάποια τέτοια διάθεση ή πρόθεση».

Για μεγάλο κυβερνητικό΄συνασπισμό

«Μια κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού θα ήταν το καλύτερο σε αυτήν την φράση που βρισκόμαστε. Αλλά και πάλι όχι με τα ιδεολογήματα του παρελθόντος. Χρειάζεται μια συνένωση όλων, ένας συναγερμός όλων χωρίς κομματικές ταμπέλες»

Για φορείς παγκοσμιοποίησης στη Θράκη
«Την απάντηση δίνει η κυκλοφορία στη χώρα μας μιας τετράτομης ιστορίας των βαλκανικών λαών που συνέγραψαν Κροάτες και Τούρκοι ιστορικοί και της οποίας «περιπαθείς εραστές» υπήρξαν και κάποιοι δικοί μας δυστυχώς γνωστοί με την οποία επιχειρείται να αλλοιωθεί όλη η ιστορική γνώση που αφορά στο συγκεκριμένο χώρο. Εμφανίζεται ο Οθωμανικός δυνάστης ως δήθεν δημοκράτης, εμφανίζεται ότι ήταν δήθεν μια κοινωνία των εθνών»

Για τις Νέες Χώρες
«Αυτή τη στιγμή πιστεύω γίνεται μια λανθασμένη εφαρμογή του καταστατικού Χάρτη, με την έννοια ότι αμφισβητείται η συναπόφαση την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος είχαν από κοινού δεχθεί για την κατάστρωση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κανείς δεν αμφισβητεί του πνευματικά δικαιώματα του σεβαστού Οικουμενικού Πατριάρχου επί των λεγομένων Νέων Χωρών, αλλά το ζήτημα είναι πάρα πολύ λεπτό και πάρα πολύ ευαίσθητο γιατί εγγίζει, λόγω της ιστορικής συγκυρίας, ευαίσθητα εθνικά θέματα.

ΠΗΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε επίσης
DW: Η ώρα των εθνικιστών σε Σερβία και Αλβανία