Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σκόπια: Τον Φεβρουάριο αναλαμβάνει ο νέος Αμερικανός πρέσβης

Σκόπια: Τον Φεβρουάριο αναλαμβάνει ο νέος Αμερικανός πρέσβης

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι – (Jess Lippincott Baily) αναμένεται να αφιχθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στα Σκόπια για την ανάληψη του έργου του.

Παρά την καταιγίδα που προκάλεσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο και την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε, έπειτα από τις διευκρινίσεις του, μπορεί να υπολογίζει ότι θα είναι καλοδεχούμενος στα Σκόπια, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

( Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέιλι σε ομιλία του στην επιτροπή του Κογκρέσου χαρακτήρισε τους Σλάβους των Σκοπίων ως ...Σλάβους και αυτό εξόργισε τους Σλαβοσκοπιανούς γιατί δεν τους αποκάλεσε «μακεντόνσκι»).

Ο Jess Baily έρχεται στα Σκόπια- συνεχίζει το δημοσίευμα- μετά τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Άγκυρα, το οποίο σημαίνει ότι λίγο – πολύ, θα αντιμετωπίσει το ίδιο πολιτικό περιβάλλον, επειδή οι ηγέτες μας έχουν ιδεολογικό σύμμαχο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε διατελέσει μέλος της διαχείρισης του τμήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο State Department, αρμόδιος για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας –Κύπρου.

Υπήρξε διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ομάδας Ανοικοδόμησης του Ιράκ, διπλωματικός εκπρόσωπος της πρεσβείας στη Χάγη, την Ταϊλάνδη, τη Σενεγάλη και στο Μπαγκλαντές. Μιλάει γαλλικά, τουρκικά και τη γλώσσα της Ταϊλάνδης.

(Ενδιαφέρον θα έχουν οι δηλώσεις ή ομιλίες του κατά το πρώτο διάστημα για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του σλαβικού στοιχείου στο νοτιοσλαβικό κράτος, καθώς η καθεστωτική πολιτική απεκδύεται τη σλαβική καταγωγή και φοράει τη ‘μακεδονική’).

πηγη Βαλκανικό περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις