Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Το παρασκήνιο των συζητήσεων στο ΔΝΤ για τις ελληνικές εξελίξεις

Το παρασκήνιο των συζητήσεων στο ΔΝΤ για τις ελληνικές εξελίξεις

Η τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το ΔΝΤ, στις 6 το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον, ήταν κατ’ ακρίβεια τυπική διαδικασία, αφού από το πρωί ήταν γνωστό ότι δεν επρόκειτο να γίνει η πληρωμή της δόσης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κι αυτό γιατί εστάλη επιστολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητούσε μετάθεση της πληρωμής της δόσης.

Στις 3 το απόγευμα ώρα ΗΠΑ συναντήθηκαν χωριστά τα μέλη του δ.σ. που προέρχονται από την Ε.Ε. και μετά από μισή ώρα συναντήθηκαν για δύο περίπου ώρες τα μέλη του συμβουλίου με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τους ενημέρωσε για το ελληνικό αίτημα παράτασης.

Απέμεινε τυπικά πλέον η έκδοση της δήλωσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δύο λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα, που «επιβεβαιώνει ότι «η πληρωμή δόσης ύψους 1,2 δις. SDR (περίπου 1,5 δις. ευρώ) από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν ελήφθη σήμερα. Ενημερώσαμε το διοικητικό μας συμβούλιο ότι τώρα η Ελλάδα είναι ληξιπρόθεσμη και μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μόνο αν η οφειλή εξοφληθεί».

Ο κ. Ράις επίσης επιβεβαίωσε ότι το «Ταμείο» έλαβε σήμερα αίτημα από τις ελληνικές αρχές «για επέκταση της υποχρέωσης επαναπληρωμής της Ελλάδας η οποία κατέστη απαιτητή σήμερα και θα παραπεμφθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της μη πληρωμής της δόσης και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επικρατεί διχογνωμία για το αν δοθεί στη δημοσιότητα η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που έχει ετοιμαστεί από εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, κάτι που θέλει να γίνει ο Αμερικάνος αντιπρόσωπος, ενώ αντίθετα ο Γερμανός με υποστήριξη αρκετών Ευρωπαίων ήταν αρνητικοί. Δεν αποκλείεται η απόφαση επί του θέματος να ληφθεί σήμερα.

Η εκτίμηση που επικρατεί για τους συσχετισμούς δυνάμεων στο διοικητικό συμβούλιο είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ καθοδηγεί την πλειοψηφία των μελών. Αρα κι αν ακόμη υπάρξει συμπάθεια από διάφορες χώρες, αν η κ. Λαγκάρντ δεν υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα της παράτασης, είναι αδύνατο να λάβει την πλειοψηφία του 70% που απαιτείται.

Γενικώς, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τα μέλη του δ.σ. η Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε την κατάσταση και εμφανίστηκε ενοχλημένη γιατί ενώ η ίδια πιστεύει ότι βοηθά, δεν τυγχάνει γενικά καλής αντιμετώπισης.

πηγη GREEKNEWS

Σχετικές ειδήσεις