Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σύνοδος Κορυφής: ΤΑΙΠΕΔ Λουξεμβούργου - Ιδού το σχέδιο μεταφοράς της ελληνικής περιουσίας

Σύνοδος Κορυφής: ΤΑΙΠΕΔ Λουξεμβούργου - Ιδού το σχέδιο μεταφοράς της ελληνικής περιουσίας

Η πρόταση - σοκ που έριξαν στο τραπέζι οι Γερμανοί, για μεταφορά της ελληνικής περιουσίας στα χέρια των δανειστών με έδρα το Λουξεμβούργο, δεν είναι καινούργια. Είχε πέσει στο τραπέζι από τον Γιούνκερ, τόσο επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου όσο και επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Reuters, αλλά και η εφημερίδα Financial Times, ενώ συζητήσεις περί Grexit γίνονται από τον κ. Σόιμπλε εδώ και χρόνια. Αυτό πλέον είναι κοινό μυστικό...

Πιό αυγκεκριμένα, η εν λόγω εξευτελιστική πρόταση είχε συζητηθεί το 2011.

Η εφημερίδα Financial Times, σε σχετικό δημοσίευμα τους το 2013, αποκάλυψε ότι η τότε τρόικα αλλά και χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Φινλανδία, ζητούσαν από την Ελλάδα να συναινέσει στην αξιοποίηση των ακινήτων της από fund με έδρα το Λουξεμβούργο και με διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από ξένους, όχι Ελληνες.

Το σχέδιο ήθελε...την ελληνική κυβέρνηση να δαιτηρεί τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας. Το μπαλάκι της απόφασης, το έριξαν τότε στην Αθήνα , ενώ φαίνεται πως η Κομισιόν, το σταμάτησε, γιατί είχε σοβαρή ανησυχία πως θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Οπως μάλιστα, αποκάλυψε ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρώτος που εισηγήθηκε ένα τέτοιο ταμείο ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια χρονιά, το καλοκαίρι του 2013, το πρακτορείο Reuters αποδεικνύει με στοιχεία πως υπήρχε όντως αυτό το σχέδιο. Δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο που αποκαλύπτει πως η Φινλανδία έχει προτείνει τα κρατικά ακίνητα της Ελλάδας να μεταφερθούν σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο και να κρατηθούν ως εγγύηση για νέα δάνεια προς την Αθήνα.

Στο έγγραφο Φινλανδοί αξιωματούχοι περιγράφουν το πώς η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξουσιοδοτήσουν την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρεία holding, όμως οι μετοχές θα βρίσκονται υπό την επιτήρηση ενός τρίτου μέρους. Αφού η έδρα της εταιρείας holding θα είναι στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί υπό την νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

Το non paper έγγραφο

«Το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται την Εταιρεία Holding των Ακινήτων (AHC) και μπορεί να χρησιμοποιήσει την AHC με ευέλικτο τρόπο ως όχημα για να τιτλοποιήσει, να διαχειριστεί, να αναπτύξει και να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο φινλανδικό σχέδιο, με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2013 και συνεχίζει:

ν η αγοραία αξία των ακινήτων της AHC δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις ή αν η Ελληνική Δημοκρατία κηρύξει χρεοστάσιο στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το EFSF, η ιδιοκτησία των μετοχών υπό επιτήρηση μεταφέρονται αυτομάτως στα σχετικά κράτη-μέλη. Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα καταστήσει τόσο την αποτίμηση όσο και την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων πολύ ευκολότερη», αναφέρουν οι συγγραφείς του απόρρητου εγγράφου, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ως “non-paper”.

Υπενθυμίζουμε, πως το σχέδιο, επανήλθε σήμερα (12/7/2015) με νέα πρόταση, η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Το Ταμείο θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και στην ουσία θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται επίσης, πως κι άλλες χώρες στο παρελθόν, όπως η Αυστρία, είχαν ζητήσει εγγυήσεις, προκειμένου να εκταμιευτούν οι δόσεις πρός την Ελλάδα.

Ολα λοιπόν, ήταν σχεδιασμένα. Εδώ και χρόνια...Μόνο που, όπως φαίνεται, θα τα χρεωθεί όλα η παρούσα κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις