Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μεγάλη κόντρα...Πατούλη-Σγούρου

Μεγάλη κόντρα...Πατούλη-Σγούρου

Ένα επεισόδιο χωρίς προηγούμενο σημάδεψε την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μελών της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η αφορμή δόθηκε όταν ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε συνέχεια της τοποθέτησης του καθηγητή Ψυχάρη (σ.σ. κάνει μελέτες για λογαριασμό του ΙΤΑ της ΚΕΔΕ) ο οποίος υποστήριξε τη θέση Πατούλη ότι και οι δήμοι πρέπει να διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ των Περιφερειών (σ.σ. μία θέση που στο πρόσφατο παρελθόν έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ), παρενέβει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μα όπου έχει εμπλακεί ο α’ βαθμός δεν έφερε αποτελέσματα. Τι να το κάνει το ΕΣΠΑ;». Προς επίρρωση των λεγομένων του πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η πρωτοβάθμια αυτδοιοίκηση είναι χρεωμένη ενω η δευτεροβάθμια, οι περιφέρειες ουδέποτε χρεώθηκαν.»

Η κριτική Σγουρού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος αφού τον διέκοψε, αντέτεινε σε έντονο ύφος: «Πώς να είναι χρεωμένες (σ.σ. οι περιφέρειες) όταν είναι θεσμός μόλις τεσσάρων ετών και τους μισθούς των υπαλλήλων τους, τους πληρώνει το κράτος;».

Η παρέμβαση Πατούλη δεν φαίνεται να πτόησε τον πρώην περιφερειάρχη ο οποίος επέμεινε χωρίς, πάντως, παρά την επίθεση Πατούλη, να ανεβάσει τους τόνους: «Δυστυχώς ο πρώτος βαθμός όπου ενεπλάκη απέτυχε με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το θέμα των απορριμάτων», πρόσθεσε.

Εκεί ήταν που ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά στον Γ. Σγουρό: «Εσύ απέτυχες. Δεν έκανες τίποτα. Τι είναι αυτά που λες μωρέ; Που είσαι και τιμητής της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Πού ξέρεις εσύ από Αυτοδιοίκηση;», είπε σχεδόν εκτός εαυτού προκαλώντας την έκπληξη των παρευρισκομένων (υπουργών, καθηγητών, υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΕΣΔΑ) που αργότερα έκαναν λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» στα χρονικά Επιτροπών.

Μια επίθεση που εξόργισε, όπως ήταν φυσικό, τον πρώην περιφερειάρχη ο οποίος απάντησε σε έντονο ύφος: «Πώς μου μιλάς εμένα έτσι. Για πρόσεξε τα λόγια σου. Εγώ δεν σου μιλάω στον ενικό. Τι συμπεριφορά είναι αυτή;», είπε χαρακτηριστικά και μπροστά στα... χειρότερα παρενέβησαν τόσο ο επικεφαλής του «πράσινου» Αυτοδιοικητικού Κινήματος Απόστολος Κοιμήσης ο οποίος κάλεσε τον Γ. Πατούλη που νωρίτερα είχε επιτεθεί με σφοδρότητα και στον απόντα Γιάννη Ραγκούση, να καλμάρει («ρε Γιώργο λίγο πιο ήρεμα») όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και επικεφαλής της Επιτροπής Κώστας Πουλάκης ο οποίος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι με αποτέλεσμα το επεισόδιo να λήξει.

Σχετικές ειδήσεις