Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Εκτός τόπου και χρόνου ο Φίλης: Ο χωρισμός Εκκλησίας - κράτους έχει ωριμάσει

Εκτός τόπου και χρόνου ο Φίλης: Ο χωρισμός Εκκλησίας - κράτους έχει ωριμάσει

Ειδήσεις | Νίκος Φίλης: Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν φαίνεται να έχει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος επανέρχεται, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο θέμα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος.

ΝΕΑ ΑΗΘΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Με το γνωστό μένος του για καθετί που αφορά την Ορθόδοξη Πίστη των Ελλήνων, ο κ. Φίλης υποστηρίζει στο άρθρο του με τίτλο «Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους έχει ωριμάσει» ότι «παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει, η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας».

Μάλιστα, ο ίδιος κατηγορεί την Εκκλησία ότι «συνετέλεσε στη σημερινή κρίση», ενώ τα βάζει και με το ίδιο το... Σύνταγμα!

Λέει χαρακτηριστικά: «Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαίο να προσδιορίσει τα βήματα μιας καθυστερούμενης εδώ και δεκαετίες αλλαγής στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το άρθρο 3 του Συντάγματος παράγει συγχύσεις, παρότι η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία ερμηνεύεται ως διαπιστωτική και όχι κανονιστική διάταξη. Χρειάζεται πολιτική βούληση για ρυθμιστούν εκκρεμότητες που συνιστούν αναχρονισμούς και συντελούν στη γενικότερη κρίση αξιών. Από την κρίση στην οποία έχουμε πέσει δεν θα βγούμε μόνο με οικονομικά προτάγματα. Άλλωστε θεσμοί όπως η Εκκλησία, με τον τρόπο τους, συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση».

Χαρακτηρίζει ως «αναχρονιστική επιβίωση» το μάθημα των Θρησκευτικών, και σημειώνει σχετικά: «Η διδασκαλία των Θρησκευτικών, η καύση των νεκρών, η κατάργηση της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος, ο θρησκευτικός όρκος του ανώτατου άρχοντα είναι επιβιώσεις αναχρονιστικές. Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνω την απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία».

Και καταλήγει ο κ. Φίλης: «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα στα Θρησκευτικά από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών».

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Φίλης υπερβαίνει, για πολλοστή φορά, τα εσκαμμένα, προσβάλλοντας το θεσμό της Εκκλησίας και λοιδορώντας, με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, τη συμβολή της στις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της Πατρίδας.

Δυστυχώς, τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί ομοϊδεάτες του παραμένουν δεινοί υποστηρικτές μιας ιδεολογίας που δεν επιθυμεί να αφήσει τίποτε όρθιο σε αυτή τη χώρα.

Θα θυμίσουμε, απλώς, στον κ. Φίλη πως όσοι προσπάθησαν να τα βάλουν με τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου, απέτυχαν παταγωδώς.

Και, ευτυχώς, η Εκκλησία, που με τόσο μίσος αποτάσσεται ο πρώην υπουργός Παιδείας, δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τέτοιους είδους επικοινωνιακές στρακαστρούκες...

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Νίκο Φίλη

Σχετικές ειδήσεις