ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η ΚΥΑ για εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Αλιευτικών Δεδομένων

Υπεγράφη η ΚΥΑ για  εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Αλιευτικών Δεδομένων

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη και τους συναρμόδιους υπουργούς, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Αλιευτικών Δεδομένων για το 2013, το οποίο θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στη μελλοντική λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των αλιέων.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε εφαρμοστεί από το 2007, με κίνδυνο παραπομπής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την επιβολή προστίμων. Με πρωτοβουλία του υπουργού, μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε το 2012 με εθνικές πιστώσεις, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2007, θα υλοποιηθεί ολοκληρωτικά το Πρόγραμμα για το 2013 με πιστώσεις Εθνικές και Κοινοτικές.

«Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη και ενίσχυση του ευαίσθητου επαγγέλματος των Ελλήνων αλιέων».