ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη σταθερά έδρα της Παρευξείνιας Τράπεζας

Η Θεσσαλονίκη σταθερά έδρα της Παρευξείνιας Τράπεζας

Κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει για τη χρηματοδότηση ελληνικών επενδύσεων, κατά την τετραετία 2015-2018, η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια").

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη ο Ρώσος πρόεδρός της, Αντρέι Κοντακόφ. Η ανακοίνωση -που ανεβάζει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για την εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα, αφού συνολικά από το 1999 μέχρι το τέλος του 2013 έχουν διατεθεί 240 εκατ. ευρώ- έγινε σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την υπογραφή "συμφωνίας συνεισφοράς" μεταξύ της Παρευξείνιας και της ελληνικής κυβέρνησης.


Η συμφωνία προβλέπει τη διάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ για τη στέγαση της Τράπεζας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, θέτοντας σε ισχύ μια δέσμευση που εκκρεμεί από το 1999 και απομακρύνοντας οριστικά τον κίνδυνο μεταφοράς της έδρας του διακρατικού ιδρύματος.


Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, που υπέγραψε τη σύμβαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει την Παρευξείνια, προσδοκώντας από την πλευρά της περισσότερες χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας και ιδίως τη Μακεδονία-Θράκη. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της διμερής ομάδα εργασίας, που θα αναλάβει να βρει "διαδικαστικό τρόπο για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις".


Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε ότι είναι αυτονόητο πως η οριστική παραμονή της Τράπεζας στην Ελλάδα ενισχύει το κύρος της πόλης-έδρας της και της χώρας, δεδομένου ιδίως του πολύ σημαντικού ρόλου, που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στο φόντο των εξελίξεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και βάσει του σχεδιασμού για τον Διαδριατικό Αγωγό Αερίου (TAP).

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει τα χαρτιά του ο Καράογλου