Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα διδάσκει Ελληνικά και Ελληνικούς Χορούς

Ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα διδάσκει Ελληνικά και Ελληνικούς Χορούς

Η κ. Ιωάννα Καζογλή διδάσκει εδω και 40 έτη στον Απόδημο Ελληνισμό την Ελληνική γλώσσα και τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στο Fitchburg της Μασαχουσέτης.

Η κ.Καζόγλη γεννήθηκε στην Αθήνα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πριν 52 χρόνια. Είναι η ιδρυτής και εκπαιδεύτρια της ομάδας χορού «Φλόγα», η οποία περιλαμβάνει 20 παιδιά διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά τα παιδιά. Χορεύουν με χάρη και καμάρι,” είπε ο Εθνικός Κήρυξ.

Όπως αναφέρει η Ελληνοαμερικανίδα εκπαιδευτικός ποτέ δεν μετάνοιωσε που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει μια υπέροχη ζωή. Η Κ.Καζογλή έχει δύο παιδιά, μια κόρη ένα γιο, και τρία εγγόνια.

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην Fitchburg στη δεκαετία του 1880. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σημαντικά. Εξατίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε μια ορθόδοξη μια εκκλησία στο πόλη τους, ταξίδευαν συχνά στο Λόουελ και ακόμη και στη Βοστώνη για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία.

Το 1912 μια ομάδα Ελλήνων από το Fitchburg αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Το επόμενο έτος κάλεσαν έναν ιερέα για τη διεξαγωγή βαπτίσεων και γάμων σε σπίτια. Το 1914 η φαρμακευτική εταιρεία “Liggett” άρχισε να φιλοξενεί τις ενίοτε τελετές στην εκκλησία. Το 1916 μια ομάδα από Έλληνες ίδρυσαν μια εκκλησιαστική οργάνωση, και εντέλει μια Ορθόδοξη Εκκλησία στις 23 Οκτωβρίου 1921.

Το 1928 ο πατήρ Ιωάννης Μιχαηλίδης διορίστηκε πρώτος ιερέας της εκκλησίας. Υπηρέτησε για 30 χρόνια ως ιερέας και δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας.

Πηγή: usa.greekreporter.gr

Σχετικές ειδήσεις